Hírek

Tovább vágtató infláció! A német termelői árak történelmi csúcson!

Németországban soha eddig nem látott mértékben, még a vártnál is jelentősebben emelkedtek a termelői árak áprilisban éves összevetésben.

Borítóképen: Az infláció története Venezuelában 1980-tól napjainkig (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: ZiaLater, licenc: CC0 1.0) A kép illusztráció

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken azt közölte, hogy áprilisban a termelői árak növekedése 33,5 százalék volt tavaly áprilishoz képest. Márciusban 30,9 százalékos, februárban pedig 25,9 százalékos éves szintű emelkedést jegyeztek fel.

Áprilisban az energiaárak éves szinten 87,3 százalékkal, havi összevetésben pedig 2,5 százalékkal nőttek. Az éves növekedésen belül az elosztóhálózati földgáz ára 154,8 százalékkal, az elektromos áramé pedig 87,7 százalékkal emelkedett.

Tavaly átlagosan 10,5 százalék volt a termelői áremelkedés Németországban, miután 2020-ban 1 százalékos csökkenést jegyeztek fel 2019-hez viszonyítva. Tavaly átlagosan 24,8 százalékkal nőttek az energiaárak az előző évi 4 százalékos csökkenés után, a földgáz ára 41,7 százalékkal emelkedett, míg az elektromos áram 25,1 százalékkal drágult 2021-ben.

Gratulálunk, ez aztán fényesen bejött! Most aztán majd a termelői árak szépen átgyűrűznek a fogyasztói árakba, így biztosak lehetünk benne, hogy a fogyasztói infláció meredeken emelkedik még tovább, azaz a fogyasztó egyre rosszabbul él…

És ezt mi sem ússzuk meg, hiszen a német ipar Magyarországon, és persze egész Kelet-Európában jelen van…

Ajánlott Cikkek