Hírek

TPG-3: A magyar mesterlövész fegyvere!

A Magyar Honvédség 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár Facebook-oldala tanúsága szerint a magyar különleges erők az első darabokat az új, Magyarországon is gyártásra kerülő TPG-3-as mesterlövész-fegyverekből. A fotón feltételezhetően az alakulat két tagja látható egy M110-es öntöltő puskával, míg az előtérben lévő katona egy TPG-3-as mesterlövész-fegyverrel van felszerelve (lásd: címlapkép).

Maróth Gáspár, védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos még tavaly novemberben jelentette be, hogy a német-francia Unique Alpine vállalattal sikerült megkötni egy magállapodást új kézifegyverek magyarországi gyártásáról. Ezek egyike a TPG-3 NX, ami a képen is látható. A kormánybiztos jelezte, hogy a hazai gyártásnak két célja van; egyrészt komoly export-lehetőséget jelentenek a világ élvonalába tartozó fegyverek, másrészt viszont a Magyar Honvédségnél is rendszeresítik ezeket az eszközöket.

A most közült kép alapján ugyan nem derül ki, hogy ez már esetleg egy hazai gyártású fegyver, de az minden esetre elég valószínű, hogy máris megkezdték a különleges rendeltetésű dandár felszerelését a TPG-3-mal. Az nem különleges, hogy a fegyverátadásról nem értesültünk, hiszen a különleges egységek esetében ez nincs szokásban, de azt tudjuk, hogy a gyártás helyszíneként megjelölt Kiskunfélegyházán is készülhetett az a fegyver, ami a képen szerepel, ahol a Unique Alpine-nal kötött megállapodás keretein belül TPG-3-asok és AR-10-esek mellett AR-15-ös félautomata karabélyok is gyártásra kerülnek.

Mint korábban írtunk róla (ITT) a hazai gyártás gazdasági szempontból, illetve biztonságpolitikai okokból is igen fontos – különösen egy olyan szituációban, amikor a határainktól nem is olyan messze háborús készülődés zajlik -, ezért a még szovjet eredetű SzVD-ket hosszabb távon valószínűleg a TPG-3-asok és az AR-10-esek váltják majd.

A TPG-3 különlegessége az, hogy csőcserés megoldásának köszönhetően többféle lőszertípussal használható; képes többek közt a .338-as Lapua Magnum, a .308-as Winchester ás a .300-as Winchester Magnum és .338-as Norma Magnum lőszer tüzelésére is. Így mindössze egy perc elég ahhoz, hogy a különféle kaliberű lőszerek közt váltani tudjon a felhasználó, hiszen csak a csövet, a zárfejet és a tárat kell hozzá cserélni.

A TPG-3-as csőhossza 24-26 hüvelyk, attól függően, hogy milyen lőszert akarnak használni, és körülbelül 6,2-6,4 kilogramm súlyú. A hatásos lőtávolság papíron 800-1500 méter, de adtak már le vele pontos találatot 2500 méterről is.

A többféle lőszertípus használata, a gyors átalakíthatóság, és a pontosság jelentősen jobb paraméterek, mint a ma rendszerben lévő fegyverek hasonló adatai, ezért komoly előrelépés lesz, ha a kellő számban rendelkezésre állnak majd ezek a modern lőfegyverek!

Ajánlott Cikkek