Hírek

Tudja hol van? Pákozd, Szúnyog-sziget

Önmagában Pákozd is „megérne egy misét”, de mi most a település közigazgatási területén található szigettel foglalkozunk. Igen, a sziget a Velencei-tóban található, és igazság szerint nem is sziget, csak félsziget. Akkor miért a sziget elnevezés?

Borítóképen: A hajóállomást jelző tábla a szigeten

Semmiképpen nem fogunk belemenni abba, hogy az utóbbi években mi történt a Velencei-tóval, mert ehhez nincs elég tudásunk, másrészt pedig a téma annyira átpolitizált, hogy nem is kívánunk részt venni a téma körül kialakult sárdobálásba! Nem utolsó sorban történetünk szempontjából lényegtelen is.

De! A sziget mégiscsak félsziget! Hogyan keletkezett? Mi a története? Röviden a következő:

A Szúnyog-sziget (korábban Pákozdi-félsziget) egy hajóállomással rendelkező sziget a Velencei-tóban. A tó keleti részén, Pákozd közigazgatási területén fekszik, a 8116-os útból kiágazó 81 307-es út végpontjánál.

A Velencei-hegység déli végének, a Mészeg-hegynek folytatása a Pákozdi-félsziget, népszerűbb nevén Szúnyog-sziget. Valaha sziget volt, ma már csak félsziget, mely a tó medrének mesterséges töltésével kapcsolódott a parthoz.

A Szúnyog-sziget és a Mészeg-hegy (észak-keletre a szigettől) geológiai kapcsolatban áll, mindkettő gránitját a mállásnak ellenálló aplittelér szeli át. Az összeköttetést csak a felszíni törmelék fedi el.

A Velencei-tó egyik legszebb vidéke, lenyűgöző tájképi, geológiai értéke mellett ezen az apró területen olyan növény- és állattani, valamint történeti emlékeket őriz, ami párját ritkítja.

A Pákozdra épülő halászatra, a nád hasznára folyamatosan utalnak a XVIII. századi gazdaságtörténeti források, a terület ma is rendkívül népszerű a horgászok körében. Megközelíthető gépjárművel az M7-es 50 km-nél lehajtva az autópályáról, kerékpárral, gyalog, hajóval Agárdról és Gárdonyból, valamint kenuval. A sziget partján Halászcsárda, hajókikötő, fedett pihenőhely is üzemel.

Érdemes ellátogatni ide is!

Szúnyogszigeti Halászcsárda

Ajánlott Cikkek