Hírek

Tudja ön mi is pontosan a keszkenő, és milyen cél szolgált?

A keszkenő elengedhetetlen kiegészítője a néptáncosoknak, a régi magyar hagyományok jegykendőként ismerik, de a későbbiekben is a szerelmesek egyik jelképévé vált. Ismerjük meg közelebbről!

borítókép : pinterest

Manapság, ha a legfiatalabb generációkat megkérdeznénk, valószínűleg kevesen ismernék a jelentését a keszkenő szónak, és még kevesebben lennének, akik használják is. Magát a keszkenőt pedig végképp a magyar hagyományok, a népviselet kiegészítőjeként tartjuk számon. A keszkenő egy díszes, magyaros motívummal hímzett kendőcske, melyet a lányok, asszonyok hordanak a kezükben. A népviseletben megjelenik csipkés változatban is, illetve a csipkés keszkenő a néptáncosok elengedhetetlen kiegészítője.

A régi magyar hagyományok szerint a lány keszkenőjét, avagy jegykendőjét ajándékozza a kedvesének örök hűsége jeléül.

Magyaros keszkenő néptáncosoknak, hagyományőrzőknek

Egy hagyományőrző női viselet kötelező kiegészítője a magyaros keszkenő, mely napjainkra sajnos a hétköznapi viseletünkből kihalt, de szerencsére nem feledkeztünk meg róla. Néptáncosok vagy néptáncot tanulók – legyenek gyermekek vagy felnőttek – mindenképp a hagyományos néptáncos viselet részeként kell, hogy tekintsenek a keszkenőre. Köreikben népszerű a hófehér, szélein csipkés keszkenő.

A keszkenőket könnyű, fehér kelméből készítik, és igény szerint olyan motívummal is kérhetjük, amilyet mi magunknak megálmodtunk. Egy-egy ünnepi alkalomkor, hagyományőrző eseményen bátran vállalhatják a hölgyek ezt a kézben tartott kiegészítőt.

Érdemes tudni, hogy különböző tájegységek eltérő módon hajtogatják a keszkenőt.

A keszkenő mint a titkos üzenetek vivője

A századforduló előtt a keszkenőnek volt egy érdekes funckiója, romantikus volta. A keszkenő, mint a titkos üzenetek vivője szolgált jó néhány fiatal pár életében. A díszes zsebkendő igazi divattá vált és egyben szimbólummá, egy egész jelnyelv alakult ki közben köré. Természetesen mind a fiatal nő és férfi közötti ismerkedést, kommunikációt segítette elő.

Mindannyian emlékszünk a gyerekmondókára az elvesztett zsebkendőről, mely mögött szintén megbújik az a bizonyos titkos jelentés; a hölgy elejtette keszkenőjét, amit az udvarias férfi felvesz számára, és lopva megérintheti átadásakor a nő kezét. Továbbá, ha egy hölgy a vállára vetette a keszkenőt, akkor azt üzente a férfinak, kövesse őt. Egy férfi számára óvatosságra intés volt, ha az ablakba került ki a keszkenő, ilyenkor az üzenet az volt, figyelik.

Romantikus és izgalmas egy kommunikáció alakult ki így a szerelmesek között.

forrás haon.hu

Ajánlott Cikkek