Hírek

Tudni vélik, hogy Magyarország soha nem támogatná a közös diplomáciai bojkottot…

És azt is tudni vélik, hogy mindezt azért nem támogatná Magyarország, mert Kína legnagyobb szövetségese az Európai Unióban. Azt nem tudjuk, hogy ezt mire alapozzák, hacsak nem arra, hogy a magyar kormány inkább pragmatikus megközelítést alkalmaz (ami mindkét félnek előnyös gazdasági szempontból, azt támogatja), míg az Európai Unió keveri a politikai és a gazdasági érdekek érvényesítését.

Ez utóbbira példa a Kínával kialkudott, majd nem megkötött kereskedelmi szerződés, amiről még a Biden beiktatása előtti utolsó pillanatban állapodott meg az EU és Kína, de Biden színrelépése után azonnal jegelte is a ratifikációt…

Ezzel szemben Magyarország olyan befektetési megállapodásokat hoz tető alá, ami stratégiai szempontból igen fontos lépések annak érdekében, hogy – többek között – logisztikai téren meghatározók legyünk, és maradjunk a Kínával folytatott kereskedelem terén. Ezért Záhonyban és térségében hatalmas logisztikai beruházások vannak, zajlik a Budapest-Belgrád vasútvonal építése/fejlesztése, és például a taszári reptér is ezt a célt szolgálja, oda egy áruszállításra szakosodott repteret álmodtak meg a befektetők.

Nos, most tudni vélik egyesek, hogy Magyarország nem lenne hajlandó a közös európai bojkottra a a jövő évi pekingi téli olimpiai és paralimpiai játékokat illetően, mert hiszen mi vagyunk az az ország, ami a legnagyobb barátja Kínának.

Nos, akkor nézzük meg ezt az ábrát, ami azt mutatja, hogy 2010 és 2018 között mely uniós országokba, milyen mértékű kínai befektetések érkeztek:

Ha szemünk nem csal (márpedig nem!), akkor azt látjuk, hogy Magyarországra valahol 0 és 5 milliárd közötti kínai működőtőke beruházás érkezett, szemben például a németországi 20 és 40 milliárd euró körüli, és a 40 milliárd, vagy azt meghaladó, Nagy-Britanniába irányuló kínai befektetésekkel.

A helyzet tehát valójában az, hogy Kína nagy barátai inkább tőlünk nyugatra találhatók!

De miért állítjuk ezt, hiszen ez az ábra csak 2018-ig mutatja a beruházási volumeneket! Azért, mert nem találtunk frissebb adatokat, és azért, mert egy olyan időszakot fed le, ami egybeesik a mai magyar kormány regnálásának nagy részével. Na de mi a helyzet manapság? – kérdeheti joggal a kedves olvasó. Mutatjuk:

2020-ben a kínai befektetések a teljes külföldi zöldmezős beruházások 4,51%-át adták. Azt a nagy barátságot, a mindenit neki!

Ettől függetlenül azonban azt gondoljuk, hogy Magyarország nem feltétlenül szeretné az uniós szintű bojkottot! Ennek oka azonban teljesen máshol keresendő! Az egyik ok, hogy a magyar sportolók nem azért készülnek az Olimpiára, hogy aztán ne utazhassanak el, valamilyen felsőbb politikai okból! De van ennél fontosabb:

Los Angelesben 1984-ben nem vehettek részt az Olimpián a magyar sportolók, mert az négy évvel korábbi moszkvai Olimpiára Jimmy Carter amerikai elnök felszólítására 42 ország bojkottot hirdetett, 1984-ben pedig az akkori „baráti országokat” Moszkva „kérte meg” ugyanerre…

Annyi történt tehát, hogy a világ vezető hatalmainak vitája okán részt vettünk egy csonka Olimpián, majd pedig le lettünk tiltva a következő Olimpián történő indulásról! Persze Románia indult, mert akkoriban járatták csúcsra a Ceaușescu-féle cukiságkampányt, aki – miközben nyomorba döntötte népét, és irtotta a magyarokat… – nagy nyugatbarátnak mutatta magát… Jellemző!

Nos, ha minket kérdeznek, mi azt mondanánk, hogy nagyon nem szeretnénk, ha Magyarország még egyszer valamiféle kényszer, vagy diktátum okán nem indulhatnak Olimpián, hiszen a sportnak ez a rendezvénye éppen a politikamentességről, és a békéről szól!

Ajánlott Cikkek