Hírek

Tunézia: Újabb menekültáradat indul?

Tuniszban és más nagyobb városokban egyre sűrűsödnek a tüntetések, mert a koronavírus-válság hatásai, illetve a korlátozások az ország gazdasági helyzetét katasztrofális állapotba taszította. Az elnök, Kaisz Szaíd ezért feloszlatta a parlementet, menesztette a kormány, és bejelentette, hogy magához vonja a végrehajtó hatalmat! Rásid Gannúsi, a parlament elnöke puccsal vádolja az elnököt…

Borítóképn: Kaisz Szaíd, Tunézia elnöke (jobbra) Recep Tayyip Erdoğan török elnököt fogadja 2019 decemberében (forrás: MTI/AP)

Ezek elég rossz folytatást vetítenek előre, ugyanis egyáltalán nem látszik a megoldás, miután Gannúsi véleménye szerint az intézmények továbbra is állnak, mivel az elnöknek nincsen jogköre a kormány menesztése és a parlament foszlatása ügyében. Közben Szaíd arra hivatkozik, hogy az alkotmány 80. cikke szerint az ország biztonságát, függetlenségét, vagy az intézményrendszer működését fenyegető közvetlen veszély esetén rendkívüli intézkedéseket hozhat.

Most tehát patthelyzet alakult ki a politikai szereplők között, de közben az utca forrong! A bejelentés után ugyanis Szaíd hívei dudálással fejezték ki örömüket, majd pedig többezres felvonulást rendeztek, és a parlament legnagyobb pártja (Ennahda) székházát is megrohamozták. A katonaság az Szaíd elnök pártján áll, ugyanis a parlament épületét körbe zárták, és a parlament elnökét sem engedték be…

Szaíd közölte, hogy új kormányfőt fog kijelölni, de nem kizárt, hogy ezt csak sokára teszi meg, ha egyáltalán megteszi valaha is… A parlament és a pártok egy része nem ismeri el az elnöki intézkedések jogszerűségét, így nem kizárt, hogy véres események következnek… Már csak azért is, mert Szaíd előre figyelmeztetett; ha valaki csak egyetlen lövést is lead, a fegyveres erők is így fognak válaszolni.

Tunézia gazdaságát erősen megviselte a válság, ráadásul Afrikában a legfertőzöttebb országok között van, az emberek pedig – akik eddig sem dúskáltak… – egyre nehezebben viselik, hogy még az a kevés bevételük is csökken, vagy teljesen elmarad, ami eddig volt. Márpedig Tunéziában – ahogy a térség többi országában is – csak egyetlen szikra kell, és könnyen fellángolnak a harcok! Ez pedig igen rossz hír, mert ezzel egy újabb területről indulhat meg a nagyobb áradat Európa felé. Ráadásul Lampedusa szigete alig 150 kilométerre van Mahdia városától, Pantelleria pedig Tunézia partjaitól mindössze 70 kilométerre található!

Európának még most tennie kellene valamit, mert bizony amikor már megindulnak a háborús övezetből menekülők, már késő lesz! Gondoljunk bele; Szíria mellett Afganisztán irányából is erős a nyomás, és könnyen lehet, hogy Tunéziából is rettentően felerősödik a bevándorlás!

Mindenekelőtt a bevándorlási szabályok pontos meghatározását, és a szabályok tényleges alkalmazását kellene elérni, mert Pantelleriánál még 2018-ban kimentett, majd Szicíliából repülőgépen gyakorlatilag azonnal visszaküldött illegális bevándorlókkal szembeni eljárás miatt Matteo Salvini kapott hideget-meleget, pedig a tunéziaiak nem nyújtottak be menedékkérelmet…

Eleddig viszont az Európai Unió egyetlen szervezete sem reagált az eseményekre, viszont a déli államokban egyre fogy a türelem, és ez szépen tovább is terjed most már északra is, ahol sokkal élesebben látják az akár csak tíz évvel ezelőtti helyzethez képest megmutatkozó negatív folyamatokat a bűnözés és a közbiztonság terén.

Az Unió lassan maga ellen „játszik” azzal, hogy nem akar/nem képes rendet tenni végre!

Ajánlott Cikkek