Erdély Hírek

Tűz a csíksomlyói cigánytelepen

A többnyire romák által lakott nyomornegyedben a késő esti órákban csaptak fel a lángok. A hivatásos és az önkéntes tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, de így is több órán át kellett küzdeniük a lángokkal. Az egymáshoz közel épített épületek között ugyanis gyorsan terjedt a tűz.

Eddig úgy néz ki, hogy szerencsére emberéletet nem követelt a tűz, de a kimenekített mintegy 230 ember elhelyezése nem megoldott. Most ugyan az Erőss Zsolt Sportcsarnokban elszállásolják őket, de ez nyilván nem lehet végleges megoldás. Kell a segítség, így Korodi Attila polgármester és Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke is felhívással fordult a lakossághoz.

A felhívás elérhető ITT

A helyzet drámai, de rövid távon megoldható, ugyanakkor kérdéses a további sorsa a most fedél nélkül maradt családoknak, az igazi kérdés pedig valójában az, hogy miként is élhettek olyan körülmények között, nyomortelepen a romák, ami a XXI. században csak a világ legelmaradottabb országaiban fordul elő.

Felmerül továbbá a kérdés, hogy az az ország, amely most hozott törvényt arra vonatkozóan, hogy börtönnel sújtja a romák elleni gyűlöletbeszédet, illetve cselekedeteket, azt gondolta, hogy a gyűlöletbeszéd a legnagyobb problémája a romáknak? Megcsúfolása ez egy kisebbségnek, de persze a végén majd kitalálják, hogy a hibás csakis a magyar…

Ajánlott Cikkek