Mások írták Vélemény

U kraina mindennek a határa

A történelmi Nagy-Oroszország határáról van szó, a határ pedig igen kényes, érzékeny dolog.

„U kraina azt jelenti, hogy a »határnál«, és ez elég különös elnevezés egy »önálló« ország számára, hiszen joggal vetődik fel a kérdés, hogy minek a határáról is van szó.

Forrás: Mandiner via Magyar Hírlap

Szerző: Bogár László, magyar közgazdász, politikus, volt országgyűlési képviselő, egyetemi oktató, publicista.

Borítóképen: Bogár László tanár út a Sashegyen, a Farkasréti Esték sorozat keretében tartott előadást a SASFA Sasadi és Farkasréti Öregdiákok Egyesülete) összejövetelén 2012. november hó 28 -án (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Derzsi Elekes Andor)

Nos, természetesen a történelmi Nagy-Oroszország határáról, a határ pedig igen kényes, érzékeny dolog. Mert mindennek van határa, még a Nagy-Oroszországnak, e Nagy-Oroszország történelmi türelmének is. Ukrajna ugyanis soha nem volt önálló ország, ma sem az, és soha nem is lesz az. Egyszerűen azért nem, mert Kijev a történelmi Nagy-Oroszország spirituális megszületésének a helye, az a vidék pedig, amit Ukrajnának, tehát határvidéknek neveznek, az ennek nyomán soha nem élhet külön életet attól, amelynek éppen ő a spirituális szülőhelye.

Akárcsak a Szent Korona szakrális történelmi Magyarországát is szétdarabolhatták a globális hatalmi játszmák, és mindenféle fantázianevekkel láthatták el az utódállamokat, attól a történelmi Magyarország szellemi egysége örökre fennmarad.  Az a cinikus, gátlástalan globális játszma, amelyet az agóniájának utolsó fázisába lépő amerikai birodalom ezzel az Ukrajna fantázianevű „csinált” országgal művel, éppen azokat a jobb sorsra érdemes ukránokat taszítja egy minden eddiginél pusztítóbb és veszélyesebb lejtőre, akiknek »szabadságára és függetlenségére« most álságosan hivatkozik. Az amerikai birodalom fő ellenfele most már egyértelműen Kína, és a 21. század mindent eldöntő »világháborúját« a Csendes-óceán térségében vívja majd meg a két szuperhatalom.

Kína meggyengítése azonban két fronton is zajlik. Az egyik értelemszerűen ez a kelet-ázsiai front, ahol Tajvan, Hongkong, Tibet vagy éppen az ujgur térség jelentik az állandó feszültségforrást, és feltehetőleg »proxyháborúk« egész sorával dől majd el a két gigászi birodalom sorsa.

Ám van ennek a globális főhatalomért zajló világháborúnak egy európai hadszíntere is, aminek alapvető oka, hogy az amerikai birodalom számára a kegyelemdöfést az jelentené, ha létrejönne Euró­pa, Oroszország és Kína eurázsiai együttműködési rendszere, hiszen ennek nyomán Amerika, ahogy mondani szokás, egyszerűen »okafogyottá« válna. Ennek az együttműködési rendszernek a mindenáron való megakadályozása ezért aztán az amerikai birodalom legfőbb stratégiai célja. Éppen ezért a fő konfliktusfelületet jelentő csendes-óceáni »hatalomtektonikai lemez« mellett továbbra is nagy jelentősége van annak, hogy a másik két rivális, Európa és Oroszország között is állandósuljon a feszültség.

A teljes cikk ITT olvasható.

Ajánlott Cikkek