Hírek

UEFA: Mindent a VIP-vendégekért!

A napokban felmerül Budapest neve, mint az EB-döntő megrendezésére alkalmas helyszín, hiszen a minden valószínűség szerint a döntő idejére is fennálló brit járványügyi szabályok okán a mintegy 2.500 VIP-vendég megérkezése nem tűnt biztosíthatónak, és a stadiont csak 50% erejéig tölthetik meg. A nagy riadalom után London gyorsan lépett, és úgy tűnik, elhárult az akadály a rendezés elől! De az angolok ezúttal sem hazudtolták meg magukat…

Borítókép: A Wembley (forrás: sarova-bullhotel.com)

Az UEFA végül megegyezett a brit kormánnyal, minden szép és jó! Szerintük… Nem azzal van a probléma, hogy így nem Budapesten rendezik a döntőt, hanem azzal, hogy a megállapodás minden elemében sérti a fair play szellemiségét, valamint megmutatja, hogy az angolok még a járványt is csak üzleti szempontból közelítik meg.

Előbb a far play! Nos, ez több ponton sérül; először is a VIP vendégeken túl mindössze 1.000-1.000 olyan szurkoló számára biztosítanak belépési lehetőséget, akiknek a csapata a döntőt játssza. Egy kivétellel… Ha ugyanis az angol válogatott bejut a döntőbe, 64.000 szurkolójuk mellett az ellenfél akkor is csak 1.000 fővel képviseltetheti magát… Sikerült ugyanis 50%-ról 75%-ra emelni a stadionban beengedhető szurkolók teljes létszámát. Röviden;

Az angol szurkolókon és az UEFA VIP-vendégein kívül gyakorlatilag mindenkit kizártak a döntő helyszíni megtekintéséből!!!

Az 1.000 fő nevetséges létszám, és még csak arra sem figyeltek, hogy legalább a VIP-vendégek számát haladja meg a döntős csapatok által meghívható személyek száma… Ki kell mondani; ebben a formában az EB-döntő semmi más, csak egy cirkuszi mutatvány, aminek semmi köze nincs a sporthoz! Persze érthető, hogy vannak járványügyi korlátozások, hiszen a briteknél az indiai variáns miatt csak nem akar javulni a helyzet, de ha ezért sérül a fair play, akkor nem szabad megrendezni Londonban a döntőt!

Márpedig a fair play nem csak ezen a ponton sérül, hanem abban is, hogy ha az angol válogatott bejut, nyilván mindent vivő támogatásuk lesz a nézőtérről (szemben a semmivel…), ha pedig nem kerülnek be, akkor megvan az esély arra, hogy a 65.000 ember jelenléte mellett sem lesz igazi foci-hangulat. Hacsak… azok a szurkolók „angolként” nem vásárolják fel a helyeket, akik a szigetországban laknak, de valamely döntős csapat országában született, vagy felmenői születtek ott. Igen ám, de mire kiderül, hogy ki jut a döntőbe, lesz még jegy?

Az üzleti része pedig teljesen egyértelmű; a VIP-vendégek azok, akik az UEFA vezetői, a tagországok vezetői, és persze azok a „szponzorok”, akiktől szép pénzt remél, vagy máris kapott az UEFA, vagy annak vezetői… És értük Boris Johnson is megtesz mindent, hiszen ők sok esetben a londoni elit azon tagjai, akik bevásárolták magukat a legjobb körökbe, de életvitel-szerűen nem tartózkodnak a brit fővárosban.

Nos, EB-döntő lesz, de annak eredménye – különösen, ha az angol csapat lesz az egyik mérkőző fél! – nem lesz igazi sportérték! Így látja a szurkoló, aki pedig nem biodíszlet, hanem az a része a futballnak, ami/aki a sportok egyik legnagyobbikává tette a focit!

Ajánlott Cikkek