Hírek

Úgy néz ki Európában véget ér az Ukrajnából érkező menekültek ingyenes ellátása – Megunták a csehek és a lengyelek

A lengyel hatóságok megvonják az ukrán menekültektől az ingyenes ellátásokat, és arra ösztönzik a vendégeket, hogy kezdjenek önállóan keresni megélhetést. A svájci hatóságok nemtetszésüknek adnak hangot amiatt, hogy egyre több ukrán igyekszik csendben visszatérni hazájába, de meg akarják tartania nyugaton kapott előnyöket. Több országban megszigoritják a menekültekre vonatkozó szabályokat. Így Bulgáriában az ingyenes szállodák helyett most egy “munkásszállásokra” helyezik őket.

Lengyelország le kívánja állítani az ellátások folyósítását az ukrán menekülteknek – közölte Pavlo Shefernaker belügyminiszter-helyettes csütörtökön. „Július 1-jétől a kormány nem fizet ellátást az Ukrajnából érkező menekülteknek. Abból indulunk ki, hogy sokan képesek  önállóan alkalmazkodni és pénzt keresni ” – idézte a Rzeczpospolita újság a tisztviselőt. A juttatás napi 40 złoty volt (körülbelül 9,5 USD). Shefernaker kifejtette, ezentúl csak a várandós vagy sokgyermekes, valamint a február 24. után érkezett fogyatékkal élőknek járnak kifizetések

Korábban a Varsót követő második legnagyobb lengyel város, Krakkó hatóságai eltörölték az ukrán menekültek ingyenes tömegközlekedési lehetőségét.

A lengyel határőrség szerint már több mint 3,57 millió menekült érkezett az országba Ukrajnából. Amint azt Zbigniew Rau külügyminiszter megjegyezte, kétmillióan döntöttek úgy, hogy a köztársaságban maradnak.

Varsót aggasztják az ukránok megtartásának gazdasági költségei – magyarázza a VZGLYAD lapnak Mateusz Piskorski politológus, a lengyel szejm egykori tagja. Lengyelország több ukránt fogadott, mint az összes uniós ország együttvéve – emlékeztetett.

„Lengyelországban mindenki jól tudja, hogy Európa egy kolosszális gazdasági válság küszöbén áll. Őszre katasztrófát jósolnak hazánkban. Lengyelország szembesült azzal, hogy csökkenteni kell a menekültekre költött hatalmas pénzeszközök áramlását. Lengyelország kizárólag a központi költségvetéséből, a helyi hatóságok pénzéből, egyszóval a hétköznapi adófizetőktől támogatja a menekülteket. De senki nem kérte ki az adózók véleményét ebben az ügyben” – panaszolta a volt képviselő.

Hasonló intézkedéseket hoznak a szomszédos Csehországban is. A prágai hatóságok úgy döntöttek, hogy június 15-től bezárják az Ukrajnából érkező menekültek regisztrációs központját. Jelzik, hogy a főváros kimerítette a lakhatás, az orvosi ellátás és a menekültek számára szükséges egyéb szociális támogatások biztosításának lehetőségeit. 

Zdeněk Hřib polgármester a menekültek egyenletes elosztását kérte az ország régiói között – írja az E15. Prágában négyszer nagyobb az ukrán menekültek koncentrációja, mint Csehország más régióiban – több mint 90 ezer az országban ideiglenes menedékjogot kapott 360 ezer emberből. Amint a TASS megjegyzi , az Ukrajnát elhagyó cigányok különleges problémát jelentenek, hiszen a prágai főpályaudvar csarnokaiban és folyosóin vannak kompaktan elhelyezve. Számukra két sátortábort állítottak fel.

A csehek belefáradtak az ukrajnai bevándorlók fanyar hozzáállásába – mondja erről Vadim Truhacsev, az Orosz Állami Humanitárius Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Külföldi Regionális Tanulmányok Karának docense. Bár a közrendet megsértő, belföldi bűncselekmények során csak csekély számú menekült volt látható, éppen ez az „agresszív, szemtelen kisebbség” alkotja meg a tipikus ukrán imázst Prága lakói között – jegyzi meg a szakértő.

Február 24. után a kis Cseh Köztársaság több mint 300 ezer ukrán állampolgárt fogadott be. Az újonnan érkezők azonnal elkezdték követelni maguknak fokozott komfortérzetet a lakóhelyükön, kiverni az EU-ban a menekültek segélyeit, minden új segélyt, ugyanakkor dolgozni egyáltalán nem akartak. Bármennyire is szimpatizáltak velük kezdetben a csehek, mára már belefáradtak” – jegyezte meg a szakértő.

Truhacsov emlékeztetett arra, hogy Prága Európa egyik fő turisztikai központja. „A pénz tényező nagyon fontos Csehország számára. Rendkívül drága megzavarni a harmadik prágai turistaszezont a durva vendégek miatt” – összegezte.

Bulgária “üdülőbörtönöket” hozott létre

Csütörtökön egy másik uniós ország, Bulgária hatóságai úgy döntöttek, hogy a Fekete-tenger partján található szállodákból betelepítik az érkező ukrán menekülteket a bloggerek megfogalmazása szerint ” a börtön területére “.

Az üdülővárosokba a szállodaszámok alapján várták az új menekülteket, ahogyan az előző hullámban is történt ukránok, de a büntetés-végrehajtás területére vitték őket – írja a közösségi oldalakon megjelent publikációkra hivatkozva a FAN .

Az egyik videón menekülteket mutatnak be, amint szögesdrót mögött elhelyezett vaskonténerekből egy táborba szállítanak.

Júniusra 150 ezer ukrán állampolgár érkezett Bulgáriába – mondta Plamen Miletkov, az Eurázsiai Geopolitikai és Gazdaságtudományi Intézet igazgatótanácsának vezetője a VZGLYAD lapnak. A bolgár szakértő szerint az ukránok üdülőhelyeken és szállodákban telepedtek le. Ingyen éltek – mutat rá Miletkov –, de most közeledik a szezon, és itt az ideje, hogy a szállásadók fogadják a turistákat.

„Az ukránokat Bulgária üdülőhelyein hagyták, de már az úgynevezett migrációs zónában. Ez egy darab föld, ahol a furgonok parkolnak. A zóna be van kerítve – maguk az ukránok biztonsága érdekében. Ez nem koncentrációs tábor, ez egy menekülttábor a maga tipikus értelmében. Az ukránokat pedig nem örökre, hanem három-négy napra helyezték oda. A bolgár hatóságok azt tervezik, hogy tovább telepítik a menekülteket a hegyi üdülőhelyekre, ahol csak télen özönlenek a turisták” – mondja Miletkov.

A menekültek eltartási körülményeinek szigorítása láthatóan az egyik oka annak, hogy egyre több ukrán szívesebben tér vissza hazájába. A fordított áramlást már rögzítették a statisztikák. Május 23-tól először csökkent a belső menekültek száma Ukrajnában – jelentette a Frontex, az EU határellenőrző ügynöksége. A teljes összeget jelenleg 7,1 millióra becsülik, ami 11%-kal kevesebb, mint május 3-án – közölte az ügynökség. Összességében február 24-e után 5,3 millió ukrán állampolgár érkezett az Európai Unióba.

Csütörtökön azzal fenyegetőztek, hogy elveszik az ukrán menekültstátuszt, amely jogot ad a munkához, a családdal való újraegyesítéshez és a gyermekeik iskolába íratásához, ha a státus birtokosai hosszú időre visszamennek Ukrajnába. „A Migrációs Államtitkárság úgy döntött, hogy visszavonhatja az Ukrajnát elhagyó személyek védelmi státuszát, ha három hónapon belül 15 napnál hosszabb időre visszatérnek hazájukba” – közölte a svájci migrációs államtitkárság.

Ajánlott Cikkek