Hírek

Úgy tűnik Ukrajnának minden jár, és hála helyett vádaskodás jár cserébe

A nyugati partnerek késleltetik a fegyverszállítást, és nem sietnek a Moszkva elleni hatodik szankciócsomaggal, az előző nyolc évben pedig nem mertek valódi szankciókat bevezetni Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök csütörtök esti videóüzenetében, adta hírül a korrespondent.net hírportál.

A hír forrása: karpat.in.ua

Borítóképen: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár találkozót tartott az ENSZ Közgyűlésének 74. ülésszakán New Yorkban (forrás: Президент України зустрівся з Генеральним секретарем НАТО via commons.wikimedia.org, szerző: Ukrajna Elnöki Hivatala, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

A tudósítás szerint Zelenszkij elmondta, hogy az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete óta eltelt nyolc év alatt a világ vezetőinek számos lehetőségük lett volna arra, hogy véget vessenek ennek a háborúnak, és megfizettessék Oroszországgal az Ukrajna elleni háború teljes árát. Mint rámutatott:

 „2014. május 24. és még inkább idén február 24. óta számos lehetőség nyílt azok számára, akiknek valóban van erejük véget vetni ennek, és kimondani: most Oroszország valóban meg fogja fizetni a teljes árat azért, amit tesz Ukrajna, az európai egység és a szabadság, mint olyan ellen.”

Az elnök felháborodásának adott hangot amiatt is, hogy az Európai Unió sokáig nem tud megegyezni a hatodik szankciócsomagról Oroszországgal szemben, amely naponta csaknem egymilliárd eurót kap az európaiaktól az energiahordozókért. Értetlenségét fejezte ki azon országok vezetésével kapcsolatban, amelyek blokkolják az Oroszország elleni hatodik szankciócsomagot.

„Honnan van a hatalmuk azoknak, akik letiltották a hatodik csomagot? Miért engednek még mindig ilyen nagy hatalmat nekik, különösen az Európán belüli eljárásokban? A világ hetek óta nem merte blokkolni az orosz bankrendszert, kivétel nélkül minden bankot, hogy megfosszák az agresszort attól a lehetőségtől, hogy ne csak az ellenünk folyó háborút finanszírozza, hanem megossza a világot és válságot idézzen elő” – méltatlankodott.

Az államfő csalódottságának adott hangot a nyugati partnerek határozatlansága miatt a fegyverszállításokat illetően.

„Mióta küzdünk azért, hogy Ukrajna minden fegyvert megkapjon, amelyre szüksége van ahhoz, hogy megváltoztassa a harcok menetét, és gyorsabban, magabiztosabban űzze ki a megszállókat. Minden fegyvert, beleértve az MLRS nagy hatótávolságú rakétarendszert. Azokat a rendszereket, amelyek valóban szükségesek az agresszió megállításához” – mondta el a többi között Volodimir Zelenszkij.

Eddig a hír, amit nem hagyhatunk szó nélkül! Azzal kell kezdenünk, mert ezt nem tudjuk megkerülni, hogy senkinek (!!!) nem kötelessége megvédeni Ukrajnát! Az, hogy egyes nyugati országok, vagy éppen az Európai Unió mégis segíti Kijevet (akár szankciókkal, akár fegyverekkel) önként vállalt segítség, ahogy Magyarország esetében is a humanitárius segítség, a menekültek befogadása, a sebesült ukrán katonák magyarországi gyógykezelése, amiben a magyar állam, és a magyar állampolgárok, a civilek is egyaránt részt vállalnak!

Akkor pedig, amikor a magyar kormány kérte (és nem követelőzött, kért!) Kijevet, hogy a kárpátaljai magyarok elleni jogsértéseknek vessenek véget, nem történt semmi, csak egyre rosszabb lett a helyzet, amikor pedig a magyar kormány segítő kezet nyújtott az ottani magyarságnak, az a vád jött válaszul, hogy Magyarország szeparatista tevékenységet támogat…

De igaz ez a román, vagy a lengyel kisebbségre is, csak ők most más irányba húznak, hiszen Románia kifelé, az Unió felé mindig mintaországként viselkedik, megy az őt kitalálók után, Lengyelország pedig területeket remél Ukrajnától. Legalább ez utóbbi nem zavarja az ukrán elnököt?

Alighanem Zelenszkij fordítva ül a lovon, amikor követelőzik, és elvárja – ahogy már a háború előtt is! -, hogy mindenki segítsen neki, holott talán azon kellene elgondolkodnia, hogy a vezetésével életképes egyáltalán Ukrajna?

Nem, nem vagyunk oroszpártiak, sőt újra, meg újra ki kell mutatnunk együttérzésünket Ukrajna lakosai iránt, mert ők azok, akik igazán megszenvedik azt, hogy vezetőik az Egyesült Államok előretolt helyőrségeként háborút vív Oroszországgal.

Ilyen értelemben persze jogos a kritika, de akkor meg csak annyit tudunk mondani, hogy Zelenszkij hagyta megvezetni magát, amikor azt hitte, hogy ez a történet róla, meg Ukrajnáról szól…

Ajánlott Cikkek