Minden más Sport Sport Videók

Új FIA-versenypálya Magyarországon!

A Balatonfőkajáron épült pálya ad otthont – többek között – az idén májusi Porsche 75 fesztiválnak, míg szeptember végén a FIA Swift Cup Europe összecsapásait láthatjuk a 4,1 kilométer hosszú aszfaltcsíkon. Arról egyelőre nem érkezett hír, hogy motorversenyek és/vagy motoros pályanapok is lesznek-e az M7-es mellett fekvő pályán.

Borítóképen: A pálya a Balaton mellett

A történet persze sokkal korábban kezdődött. Amilyen flottul megépült annak idején a Forma-1 pálya Mogyoródon, most olyan vontatottan haladt a dolog…

„Jövő év szeptemberétől öt éven keresztül Magyarország is házigazdája lesz a gyorsaságimotoros-világbajnokság egyik futamának. A Somogy megyei Sávoly község mellett felépülő, 4650 méter hosszúságú Balatonringet több mint nyolcvanmillió eurós beruházás keretében a spanyol Sedesa csoport építi meg. A pálya kialakításakor többek között két világbajnok, az olasz Valentino Rossi és a magyar Talmácsi Gábor véleményét is figyelembe vették. A járulékos beruházások között egy Talmácsi-motorosiskola üzemeltetését is tervezik” – adta hírül az MTI alapján 2008 nyarán.

„Új versenypálya épül a Balatonfőkajáron – akinek Sávoly és a Balatonring rémképe ugrana be, ne aggódjon, itt állami pénzek helyett magántőkéből építkeznek. A Balaton Park Circuit 2014-re készülhet el, a tereprendezés már jelenleg is folyamatban van” – 2013-ban már lényegesen óvatosabban nyilatkoztak az új reményről, hogy a Balaton mentén, igaz, a túlvégen, de mégiscsak megépülhet egy nemzetközi bajnokságokra is alkalmas motorversenypálya.

Majd néhány évvel később újabb híradás járta körbe a sajtót arról, hogy:

„Hajdúnánáson építik meg a magyarországi MotoGP-pályát, jelentették be a városban szombaton tartott sajtótájékoztatón. A motorverseny-pálya 2023-ra készül el.”

Most úgy tűnik, hogy a fentebb jelzett futamokon túl akár esély van arra is, hogy a 2024-es MotoGP futama is ellátogasson a Balaton partjára, a Balaton Park Circuit nevű pályára. De ehhez azért még kell egy és más…

A 2020-as állapotok, amelyen már látható a pálya vonalvezetése:https://youtu.be/kM8ZSX63hyY

Ajánlott Cikkek