Hírek

Új fizetési szabályok a Szahalin-2 LNG vásárlóinak

Az orosz fél új fizetési kötelezettséget terjesztett elő a Szahalin-2 projekt cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáért, a japán és dél-koreai vásárlóknak címezve – írja a Bloomberg.

Borítóképen: A Lun-A (Lunszkoje-A) platform, 15 km-re a Szahalin-sziget északkeleti partjaitól, 48 méteres vízmélységnél (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Russian.dissident, licenc: CC0 1.0)

A projekt új üzemeltetője utasítást küldött az ügyfeleknek, hogy a Gazprombankon keresztül fizessenek dollárban, és ne a külföldi bankokon keresztül, ahogyan korábban, az ügynökség által látott dokumentáció szerint. Ugyanakkor az üzemeltetőben lévő részesedés több mint fele a Gazprom tulajdonában van.

A Bloomberg forrásai szerint legalább két LNG-vásárló már vizsgálja, hogy a Gazprombankon keresztül történő fizetések sértik-e a szankciókat. Egy másik lehetőség a fizetésre a Raiffeisen orosz részlegén keresztül, de szerintük a Gazprombank az előnyösebb.

Az orosz elnök június 30-i rendeletének aláírt rendeletének értelmében új céget hozott létre, amely átveszi a Sakhalin Energy Investment Co. összes jogát és kötelezettségét, amelyben a Shell és két japán kereskedelmi vállalat, a Mitsui és a Mitsubishi valamivel kevesebb, mint 50 százalékos részesedéssel rendelkezik.

A rendelet értelmében a Gazprom megtartja részesedését az Oroszország távol-keleti részén lévő projektben, és a többi külföldi részvényesnek pedig egy hónapon belül részesedést kell kérelmeznie az orosz kormánytól az új cégben. A kormány ezután dönt majd arról, hogy engedélyezi-e nekik a részesedés megtartását.

Ahogy az előre sejthető volt; ha kell az orosz gáz, akkor bizony üzletet kell kötni. Ha nem – legalábbis úgy tűnik – az oroszoknak az is jó.

Ajánlott Cikkek