Hírek

Új nevek, új szövetségek? Macron Budapesten

Úgy tűnik, hogy az európai vezetőknek valamiért mégiscsak fontos Magyarország. Persze ezek önös érdekek, de ha ezeket felismeri Budapest, a maga javára fordíthatja a vezető tagállamok nézeteltéréseit, és önös érdekeit. Senki ne gondolja, hogy erre csakis azért van szükségünk, mert vitáink vannak az Európai Unió egyes vezetőivel, érdekeink érvényesítése minden körülmények között feladata a mindenkori magyar kormánynak! Még akkor is, ha vannak olyan lakájok, akik csak szolgálni szeretnének…

Borítóképen: Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Emanuall Macron Franciaország köztársasági elnöke (forrás: Vivien Cher Benko/PM Sajtóiroda)

De mi ez utóbbiakkal nem foglalkozunk, nyugodtan szervezzék a szivárvány-koalíciót, most az a fontos, hogy az Angela Merkel utáni új német kormány máris ellenségként tekint Magyarországra, viszont Emanuell Macron több olyan témát is lát, amiben számít együttműködésünkre. Ilyen formán pedig – amennyiben kölcsönös előnyök mentén halad az együttműködés! – máris meglehet a baloldali-zöld német kormány ellenszere.

Hogy éppen a franciákkal szövetkeznénk? Nem, nem szövetség ez, csak érdekazonosság okán létrejövő együttműködés olyan kérdésekben, amelyek mindkét ország számára fontosak!  Mindjárt itt van Emanuell Macron mai budapesti látogatása. Azzal, hogy ellátogat ide, és találkozik a magyar kormány képviselőivel, a V4 vezetőkkel, valamint ellenzékiekkel, máris segít kicsit abban, hogy Magyarország látszólagos (!) elszigeteltségét csökkentse!

De mik azok a témák, amikben mindkét fél – és a V4-ek számára is – fontos az együttműködés? Elsősorban az atomenergia, és annak fejlesztése, hiszen a németek most úgy gondolják, hogy csak azért, mert voltak olyan balgák, és leszereltek minden atomerőművet, ezt a többi európai országnak is meg kellene tennie, még nem elég indok arra, hogy ne minősítsék fenntartható energiának az atomerőművi áramtermelést!

A németek (Ó te jó ég, a nagy zöldítő forradalmárok!!!) azt szeretnék, ha a gáz lenne fenntarthatónak minősítve. Igen, ezt szeretné a balos-zöld társaság pontosan egy fosszilis energiahordozót akarnak fenntarthatóvá átminősíteni!

Azzal érvelnek ugyanis, hogy a gáz az átmeneti időszak energiatermelésében fontos láncszem – átmeneti jelleggel -, mindaddig, amíg a megfelelő nagyságú megújuló kapacitások ki nem épülnek. Jól hangzik, de már most látszik, hogy a tisztán megújulókra alapozott energiamix totálisan egészségtelen az ellátásbiztonság szempontjából, így jelentős anyagi veszteségeket tud okozni a háztartásokban és a termelésben is!

Franciaország ellenben – miután energiatermelésének 70%-át atomerőművekben állítja elő – nyilván az atomerőművi energiatermelést szeretné fenntarthatóvá nyilváníttatni, mondván, hogy az üvegházhatást okozó gázokat tekintve null-emissziós energiatermelésről van szó! És ez így is igaz! A biztonsági és már környezetvédelmi kérdések pedig megoldhatók, nincs kétség.

Egyébként volt már példa arra, hogy a franciák és magyarok együttműködése sikeres volt. 2019-ben a két ország vétója okán nem a néppárti csúcsjelölt, Mannfred Weber lett az Európai Bizottság elnöke, hanem az az Ursula von der Leyen, akit végül mindenki elfogadott, és aki egy kicsit sem hálás ezért az akcióért – pedig lehetne…

De van itt még más is;

Franciaországban is rengetegen vannak, akik nem nézik jó szemmel az Európai Egyesült Államok megteremtésére tett lépéseket, és sokkal inkább erős tagállamok szövetségeként képzelik el az Európai Uniót.

Nekik egy jó üzenet, hogy Macron Budapestre látogat, és persze azoknak a választóknak is szól mindez, akik ma már (vagy mindig is…) elutasítják a bevándorlás jelenlegi gyakorlatát. Márpedig ez fontos Macron-nak, hiszen 2022 áprilisában választás lesz, így tulajdonképpen a januártól kezdődő francia uniós elnökség – ami alatt fenntarthatóvá lehetne nyilvánítani a nukleáris energiát például – voltaképpen kampányidőszak, és kampány-eszköz lesz Macron kezében!

És mi van a jogállamisággal? Azzal Macron most nem szeretne foglalkozni, de annyit megjegyzett, hogy szóba fog kerülni. Ettől fontosabb azonban, hogy Csehországban és Szlovákiában több atomerőmű működik, Magyarországon van egy, és egy másik kivitelezése elkezdődött, és a lengyelek is úgy gondolják, hogy szükségük lenne végre atomerőműre!

Úgy tűnik tehát, hogy meg lehet találni a partnereket ahhoz, hogy érvényesíteni tudjuk érdekeinket, csak kitartónak, és következetesnek kell maradni – na meg nem árt egy kis gógyi annak a látszólag összevisszaságnak az értelmezéséhez, és felhasználásához, amit Európai Uniónak hívnak!

Persze aki csak szolgálni akar, és már a választások előtt odanyújtja kitátott száját, hogy „Ide tessék hamuzni!”, nem számíthatunk ilyesmire, ahogy határaink védelmére, vagy a kiegyensúlyozott energiaellátásra sem…

ui.:

Frans Timmerman, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke, az “Európai zöld megállapodás” bizottsági felelőse támogatásáról biztosította Macron-t az atomenergia témaköréban. Az más kérdés, hogy Ursula von der Leyen német (igaz, Belgiumben született).

Ajánlott Cikkek