Hírek

Újabb atomerőmű a célkeresztben

Azt már tudjuk, hogy az oroszoknak nem célja az atomerőművekben bármilyen olyan kárt okozni, ami beláthatatlan következményekkel jár. Miért is tennék? Van a kezükben olyan eszköz, amivel távolról, anélkül, hogy ők maguk kárt szenvednének, nukleáris csapást tudnának mérni az ellenségre! Rendben, be lehet állítani „balesetnek” egy atomerőmű elszabadulását háborús helyzetben, de – miután nagyjából tudható, hogy mi a terv – ennek valószínűsége konvergál a nullához.

Borítóképen: Sugárveszély szimbólum (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Mr. Tamagotchi, licenc: CC BY-SA 3.0)

Az orosz csapatok haladnak előre, és bár a nyugati, na meg az ukrán propaganda azt sugallja, hogy „veszteség, veszteség, veszteség!” látható, hogy Ukrajna egyre inkább vesztére áll. A második legnagyobb ukrán nukleáris létesítmény felé tartanak az orosz csapatok, így a veszély továbbra sem múlt el – mondta az USA ENSZ-nagykövete a Bloomberg tudósítása szerint.

Igen, megy a riogatás, de ennek nem kell felülni, mert semmi ok nincs arra, hogy az oroszok nukleáris katasztrófát idézzenek elő. Van viszont egy ennél fontosabb dolog, ugyanis az amerikai riogatás nem említi, hogy melyik objektumról van szó. Miután azonban Csernobillal együtt mindössze öt atomerőműve van Ukrajnának, nem nehéz kitalálni, hogy hol lehet az a hely, amit az oroszok támadnak.

Így pedig nem nehéz kitalálni, hogy hova tart az orosz offenzíva. Tegyük hozzá mindjárt; az USA ENSZ nagykövete téved, amikor azt állítja, hogy a második legnagyobb ukrán atomerőművet támadják az oroszok, mert az földrajzi elhelyezkedésénél fogva nem lenne életszerű! Ez pedig nem más, mint a Rivnei atomerőmű, ami Ukrajna áramtermelésének 16%-át adja. Az erőmű itt található:

Van viszont egy olyan erőmű, ami tényleg olyan helyen van, amit potenciálisan – a nagykövet szerint konkrétan – veszély fenyeget, de az teljesen máshol van, a neve pedig a Dél-ukrajnai atomerőmű! Ez a létesítmény viszont Juzsnoukrajinszk városa közelében található:

Úgy tűnik tehát, hogy valami nem stimmel, a propagandegépezetbe porszem került, mert az orosz csapatok ezek szerint sokkal nagyobb területeket foglaltak el eddig, mint azt a közvéleménnyel tudatták. Azt tudtuk, hogy Mikolajiv támadás alatt áll, de egy korábbi cikkünkben jeleztük, hogy az orosz csapatok ezt a települést nem feltétlen célozzák, viszont a tőle észak-keletre fekvő Voznyeszenszket veszik célba, ami fontos vasúti csomópont Odessza felé:

A lényeg tehát az, hogy az orosz csapatok jó 100 kilométerrel mélyebbre hatolhattak déli-délkeleti irányból Ukrajna területére, mint azt eddig gondoltuk, illetve, mint azt a híradásokból hallhatjuk.

Ennek tükrében pedig komolyan felmerül a kérdés, hogy hány napja van hátra Ukrajnának, ami folyamatosan azt sugározza a világ felé, hogy megállították az oroszokat.

Ajánlott Cikkek