Hírek Szavazás Vélemény Vélemény-cikkeink

Újabb bezzeg R… írás

Nem fogunk azzal foglalkozni, hogy ki és miért gondolja, hogy Romániát kellene futtatni a magyar sajtóban, de elcsíptünk egy cikket, ami a következő címmel jelent meg; „Szánalmas adatok jöttek, Románia viszont utcahosszal vezet”. A médium mindegy, nem akarunk személyeskedni, mi pusztán csak a tényeket szeretnénk rögzíteni.

Állítás:

„Áprilisban ötödével ment össze az uniós autópiac. Magyarország a középmezőnyben, Románia pedig az élen.”

Tény:

Önmagában igaz, de alább bizonyítjuk, hogy ennek sok jelentősége nincs…

Állítás:

„Magyarország a maga 14 százalékos mínuszával a középmezőnyben foglal helyet, a 13 százalékos csökkenést elkönyvelő lengyel piac után, de megelőzve a 16 százalékos visszaesést produkáló portugál piacot.”

Tény:

Alapvetően helyes a megállapítás, de a tizedesek elhagyásával kissé máris torz az információ. A pontos adatok a következő: Magyarország: -13,9%, Lengyelország: -13,1%, Portugália: -16,1%. A valóság az, hogy a lengyelekhez képest kisebb a lemaradás, a portugálokat viszont többel előzzük…

Erre nyugodtan azt lehet mondani, hogy szőrszálhasogatás, ezért nézzük rögtön a következő állítást!

Állítás:

„A kivételek közé tartozik Románia, amely kiugró, 30 százalék feletti növekedést ért el.”

Tény:

Nos, ezzel az állítással rengeteg probléma van, még akkor is, ha egyébként – csak így önmagában! – az állítás megállja a helyét! Az előző állításban ugyanis április hónapra vonatkozó adatok kerültek a magyar, lengyel és portugál viszonylatban, a román adat viszont az első négy hónap adata. Nem április, hanem az első négy hónap!

Áprilisban ugyanis Románia – egyébként igen jó eredményt elérve! – 23,4%-os növekedést (!) ért el, de közel sem 30% felettit! Az az adat az első négy hónap összesített adata (+35,6%), és a korrektség kedvéért akkor leírjuk az első négyhavi adatot a másik három országra vonatkozóan is:

 • Magyarország: -11,6%
 • Lengyelország: -13,3%
 • Portugália: +2,9%

Ez ugye így teljesen más? Nem mondjuk, így is tetemes a különbség Románia javára, de nézzük meg, hogy mit is jelent ez a növekedés a darabszám tekintetében! Sorban feltüntetjük az áprilisban eladott autók darabszámát:

 • Magyarország: 9.090 db.
 • Lengyelország: 34.882 db.
 • Portugália: 12.420 db.
 • Románia: 8.469 db.

Kell mondani, hogy a román értékesítés a legalacsonyabb szintű?

Miközben lélekszámban Portugáliát és Magyarországot jó 60%-kal meghaladja keleti szomszédunk lakosságszáma…

Jó, nézzük meg az eladott autók darabszámát a négy hónapra! Íme:

 • Magyarország: 42.752 db.
 • Lengyelország: 158.014 db.
 • Portugália: 45.848 db.
 • Románia: 27.624 db.

Látható, hogy Lengyelország egy másik liga a maga cca. 40 milliós lakosságával, azonban Portugáliában és Magyarországon az év első négy hónapjában 60%-kal több autó kelt el, mint Romániában, melynek lakossága 60%-kal több!

Ui.:

A cikkben nem találhatók adatok, ahol az adatforrásra történő hivatkozást vélné megtalálni az olvasó egy másik, szintén az adott médium tartalma található, de nem voltunk restek, megkerestük a forrást, ami ITT elérhető, az oldalon található excel-tábla letöltésével.

Ajánlott Cikkek