Erdély Hírek Vélemény Vélemény-cikkeink

Újabb „bezzegelés”, de ezúttal is marhaság…

Valamiért egyes orgánumok képtelenek leszokni a „bezzegrománia” típusú cikkek szakmányban történő előállításáról A nagy igyekezetben azonban gyakran oltári öngólokat rugdosnak. De hogy jön ide a foci? Öles címmel ez jelent meg az egyik (mindegy is, hogy melyik!) magyarországi portálon: „Erdély egy stadion árából épít gyógyszergyárat”. Furfangos, mert Erdélyt használ, holott sajnos (!) Erdély ebben az értelemben nem tud építkezni… Tudjuk miért, és persze a cikkben aztán már Romániát írnak – láss csodát!

Borítóképen: Be kellene venni? (forrás: pixnio.com, szerző: stevepb)

A hír arról szól egyébként – és ez örvendetes! -, hogy a német Stada csoport a tordai Aranyos ipari parkban vásárolt meg egy 10 hektáros telket és 48,3 millió euró (17 milliárd forint) összeg befektetésével gyógyszergyárat épít a területen, melyben az előzetes tervek szerint 2024 októberében kezdődik majd el a termelés.

Az már kevésbé hangsúlyos a cikkben, hogy ez tíz év óta külföldi befektető által végrehajtott zöldmező gyógyszeripari beruházás, na meg azt sem említik, hogy a hír eredeti forrása, a maszol.ro egy szóval nem emleget semmiféle stadiont!

De nézzük meg, hogy Magyarországon miért nem épít gyógyszergyárat a Stada csoport! A rövid válasz: mert nem kell! Nem, mert Magyarországon igen erős a gyógyszeripar! Csak egy pár név így hirtelen, Richter, Egis, Béres, Sanofi (ex-Chinoin), TEVA… És még oldalakon át sorolhatnánk. A helyzet úgy áll, hogy ezek mellett a már nem csak regionálisan nagy gyártók mellett a Stada nemigen rúghatna labdába, viszont együttműködési megállapodásokat köt, mert a magyar gyógyszeripari tudás a világ élvonalában van!

Ha pedig valaki azt gondolná, hogy ez nem így van, annak csak egy adatot teszünk ki ide:

Az ágazat bruttó hozzáadott értéke (GVA) folyamatosan nőtt, mely mutatója alapján az ágazat súlya a feldolgozóiparon belül az 5. legnagyobb volt 2018-ban az EU-ban. A MAGYOSZ gyógyszergyártó tagvállalatainak közvetlen és közvetett hozzájárulása a nemzetgazdasági bruttó hozzáadott értékhez a 663 milliárd forintot is meghaladta 2020-ban. Na jó, itt egy másik; Magyarországon a 2010-es 60 milliárdról 2020-ra – évről évre folyamatosan emelkedve – 95 milliárd forintnyi beruházást hajtottak végre a gyógyszeriparban.

Szóval nincs itt semmi látnivaló, el lehet tolni a bringát! Aki itt stadiont delirál, és bezzegromániázik, igencsak komoly problémákkal küzdhet!

Annak pedig nagyon örülünk, hogy a Stada beruházása 375 munkahelyet jelent Erdélyben!

Ajánlott Cikkek