Hírek

Újabb csapás a dollárra!

Az olaj jüanban történő árazásáról és kereskedelméről egyeztetett Kína és Szúd-Arábia. Az amerikai jobboldali Gatestone Intézet hírportálja a Wall Street Journal jelentését idézve szerdán arról számolt be, hogy Szaúd-Arábia fontolóra vette a Kínának értékesített kőolaj árazását jüanban, a kínai devizában.

Borítóképen: Rijád látképe (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: B.alotaby, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Ez komoly lépés, mert a szaúdi olajexport negyedét Kína vásárlásai teszik ki. Korábban Szaúd-Arábia szoros partnerségben állt az Egyesült Államokkal, de a legutóbbi időkben a kötelék lazult, ugyanis az USA jemeni kivonulási nagyon nem tetszett a szaúdiaknak. De volt még más is… Az OPEC, illetve az OPEC+ nem volt hajlandó eleget tenni az Egyesült Államok kérésének az olajkitermelés növelése ügyében, de a fegyvervásárlások terén is volt némi disszonancia…

Azt, hogy Washington hogyan áll hozzá Kínához, nem kell bemutatni, nyilvánvalóan ellenséges a viszony!  A Wall Strett Journal napilap már korábban figyelmeztetett, hogy ez veszélyt jelent az Egyesült Államok számára:

„Nemcsak a petrodollár dominanciáját törné meg a globális kőolajpiacon, hanem jelezné a világ vezető nyersolajexportőre figyelmének Ázsia felé fordulását is […] és egyben döfés is lenne az amerikai pénzügyi rendszer szívébe, amely az elmúlt évtizedben a dollár tartalékdeviza státusát kihasználva annyi dollárt nyomtatott, amennyire a kormányzati kiadások finanszírozásához szükség volt.” – írják.

Nos, amikor Oroszország és Kína kiesik, mint olyan ország, amely nagy tételben nem dollár-alapon kereskedik az energiahordozókkal (és hozzá még egyes arab országok, és mondjuk Irán), esetleg India, akkor nagy bajban lehet az amerikai gazdaság, mert az bizony totálisan eladósodott, és ha nem tudnak többé korlátlanul dollárt nyomtatni, akkor igen nehéz helyzetbe kerülnek!

Nos, lassan bedől a mutatvány, nem csoda, hogy háborút provokálnak Washingtonból…

Ajánlott Cikkek