Hírek

Újabb „csodás” német javaslat

Németország az Oroszországból és Vlagyimir Putyin polgári nukleáris iparának más részeiből származó uránimport szankcionálására irányuló terv mögé állt, megtorlásul Ukrajna megszállása miatt – mondta öt uniós diplomata a POLITICO-nak.

Borítóképen: Paksi Atomerőmű (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Rovács Barna (Rovibroni), licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

A lépés érintheti az uránium-ellátást, amely az Unió területén működő orosz közreműködéssel épített erőművek reaktorait, valamint az orosz Roszatom nyugat-európai leányvállalata által irányított új nukleáris projekteket.

A diplomaták közül négyen azt mondták, hogy a hét elején az EU-nagykövetekkel és a Bizottsággal folytatott megbeszélésen megvitatták az orosz nukleáris ipar szankcionálását, miközben Lengyelország és a balti országok a cselekvésre szólítottak fel.

„Németország nagykövete szerdán bejelentette Berlin új stratégiáját, mondván, hogy nemcsak az olajszankciókkal értenek egyet, hanem aktívan támogatják az olaj fokozatos kivonását, nem pusztán árplafont, valamintaz orosz urán betiltását” – mondta egy uniós diplomata.

„A németek, osztrákok és mások számára fontos, hogy az EU minden tekintetben csökkentse Oroszországtól való energiafüggőségét. Ez magában foglalja az orosz nukleáris üzemanyagok behozatalának betiltását is. Részünkről ezzel semmi gond” – mondta egy uniós diplomata.

Egy újabb olyan ötlet, amit totálisan lehetetlen támogatni, és persze megint olyan országok kezdeményezik (Németország, Ausztria, Lengyelország), amelyeknek nem fájnak az atomiparra kivetett szankciók.

Magyarország viszont bukná áramtermelésének felét, és a Paks 2 beruházásra eddig fordított nem kevés pénzt, arról nem is beszélve, hogy ha ez a szankció életbe lépne, a Paks 2 soha, vagy csak a beláthatatlan jövőben termelne áramot…

És akkor megint Magyarország lesz a renitens! Be kellene fejezni ezt a folyamatos ötletelést! Végtelenül unalmas, hogy az Unió, vagy egyes tagországok olyan dolgokat akarnak ránk kényszeríteni, ami tönkreteszi gazdaságunkat!

Ajánlott Cikkek