Hírek Vélemény

Újabb európai ötlet: Árplafon az orosz olajra!

A Financial Times arról számolt be, hogy az Európai Unió hatodik szankciós csomagjának részletei kidolgozása közben felvetődött ennek a lehetősége is, hogy az Az EU meghatároz egy maximális árat az orosz olajra, hogy ezzel csökkentse a Kreml bevételeit. Az ötlet annyi, hogy drágábban nem lehet vásárolni, mint a maximális ár.

Borítóképen: Olajhordó (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Amiralis, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Nos, ez megint egy „remek” ötlet, ugyanis az tény, hogy az Európai Unió teljes olajszükségleteinek „csak” a negyedét adja Oroszország, ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy az orosz olaj részaránya az egyes gazdaságokban nem azonos. Nem véletlen, hogy – mint a FT cikke megállapítja Németország és más országok nem szívesen követik az Egyesült Államokat az orosz nyersolaj importjára vonatkozó azonnali embargó tekintetében.

Ezzel együtt a cikk írója szerint az Egyesült Államok kész segíteni az Uniónak a felső limit érvényesítését, mert szankciókkal sújthatja azokat az országokat (is), amelyek továbbra is orosz olajat vásárolnak. Ezen a ponton meg kell állnunk, mert nem igazán érthető, hogy mire is gondolt a szerző!

Eddig a cikk, és most véleményünk következik!

Amennyiben például Kína vagy India nem vásárolna olajat Oroszországtól, az biztosan durván megdrágítaná a nem orosz kitermelésből származó olaj árát is, ami igencsak sokba fájna Európának…

Ursula von der Leyen máris megkörnyékezte Indiát…

Miért? Mert az oroszok által biztosított egy negyednyi részhez az igencsak borsos áron mért más forrást kellene igénybe venni!

Ez a javaslat tehát megint csak arra jó, hogy Európát gazdasági csődhelyzetbe taszítsa, ugyanis a már most is vágtató infláció még inkább felpörögne, az Európában gyártott termékek ára az egekbe szökne, ami pedig az irántuk mutatkozó keresletet csökkentené.

Ezek után zsugorodna a gazdaság… És máris a stagflációnál, amikor recesszióban is vágtatnak az árak, és felszökik a munkanélküliség!

Nem lehetne megoldani, hogy egyszer az életben „Nem!”-et mond az Unió az Egyesült Államoknak? Nem lehetne, hogy most az egyszer Európa ellenálljon a gyarmati módszereket alkalmazó Washinton parancsának?

Ajánlott Cikkek