Hírek

Újabb vádak! Vajon miért éppen most?

Az FBI, a Nemzetbiztonsági Ügynökség és az Egyesült Államok Kiberbiztonsági és Infrastruktúra Biztonsági Ügynöksége (CISA) szerint az orosz kormány által támogatott hackerek feltörték az amerikai védelmi vállalatok számítógépes rendszereit és fegyverfejlesztéssel kapcsolatos érzékeny információkat szereztek meg- írja a CNN.

Borítóképen: Kibertér-csaták (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Kalhh, licenc: CC0 1.0)

Rendkívül érdekes, hogy pont most jön ki a hír, amikor pedig lenne esély arra, hogy Oroszországgal érdemben tárgyaljon a Nyugat. Legalábbis Moszkva kifejezte tárgyalási hajlandóságát, de erre még érdemi válasz nem igazán érkezett.            

Az orosz hackerek által az elmúlt két évben célba vett vállalkozók többek között repülőgép-tervezésben, valamint harci és fegyverrendszerek fejlesztésében vettek részt – írja a CNN.

„A védett belső dokumentumok és e-mailes kommunikáció beszerzésével az ellenfelek módosíthatják saját katonai terveiket és prioritásaikat, felgyorsíthatják a technológiai fejlesztési erőfeszítéseket, tájékoztathatják a külpolitikai döntéshozókat az Egyesült Államok szándékairól, és megcélozhatják a potenciális toborzási forrásokat” – írja egy tanácsadó.

Az így igaz, de az is igaz, hogy ennek a hírnek valójában semmilyen komolyabb feszültséget nem kellene keltenie, hiszen a kibertérben minden oldalról komoly hírszerzési tevékenység folyik. Ezt pedig Amerikáéban sem tagadják. De az valamiért rendben van, hogy ők is „kutakodnak”…

„Mind az Egyesült Államok, mind Oroszország folyamatosan kutat a kibertéren keresztül, hogy információt szerezzenek fegyverrendszerekről, hírszerzésről stb.” – mondta Jack Reed Rhode Island-i demokrata szenátor szerdán a CNN-nek.

Száz szónak is egy a vége, az Egyesült Államok valamiért nem szeretné, ha az orosz-ukrán feszültség csökkenjen. Talán, mert jó nyereséget jelent az LNG eladása Európába? Vagy talán mert így gátolja az Európa-Oroszország-Kína tengely összefogását?

Pontos válasz nincs, de talán ezek mindegyike szerepet játszik abban, hogy az Egyesült Államok miért gerjeszti tovább a feszültséget.

Ajánlott Cikkek