Épített örökség Magyarság Tájak/korok Történelem Történelem Videók

Újpesti vasúti híd, avagy Északi összekötő

Sokszor vagyunk úgy, hogy ahol sokat járunk, nem is nézünk alaposan körbe, mert csak a megszokott dolgokat látjuk. Különösen igaz ez a szürke hétköznapokon, amikor a nagy lótás-futásban nem is marad időnk arra, hogy tényleg értő figyelemmel szemléljük környezetünket. Most egy ilyen alkalom volt, ugyanis a Népszigetre igyekeztünk, hogy ott a naplementében elfogyasszunk némi itókát, meg beszélgessünk kicsit.

Borítóképen: A híd a Dunán, de nem ennyi az egész, az öböl fölött is van egy híd

Bár autóval is megközelíthető a hely, mi azt mondjuk, hogy sokkal nagyobb élmény a vasúti hídon eljutni a Népszigetre, ugyanis igazán szép látvány tárul azemberszeme elé, na meg olyan dolgok is, amelyek nem igazán szépek, ellenben történelmük van! Rögtön ilyen a valamikori hajógyár, és a bontásra váró (?) hajók, köztük a szárnyashajók is…

De kezdjük az elején, mert a híd nem csak az öböl és a Duna felett ível át, hanem a Váci út fölött is, és ha már Váci út ás Újpest városkapu kerül szóba, nem lehet, hogy ne említsük az indóházat!

Nem kell sokat menni, még mindig az öböl fölött vagyunk, amikor az evezős srácok mellett egyszer csak észrevesszük a Debrecen (ex-Kassa) valamikori Duna tengerjárót! Nos, itt történelem és szépség kéz a kézben járnak, és öröm, hogy „rendesen” egyébként a Parlamenttel szemben állóhajóként funkcionáló egység kéményén még a DTRT feliratot is visszavarázsolták!

De van itt még bőven érdekesség! Egyrészt igen érdekes, ahogy a villamos távvezetéket (nem avasúti felsővezetéket!) levitték a hídhoz egy oszlop segítségével, másrészt pedig történelmi nyom az a tábla, amit az újjáépítés után helyeztek el a pesti hídfőnél!

A jobboldali képhez:

Lent a parton aztán egyrészt uszályok fogadnak, meg szerencsére van egy olyan része is a helynek, ahol közel természetes mivoltában még ma is megvan a Dunapart!

Jó volt ez a nap lezárásának, búcsúzóul pedig még átintegettünk Óbudára, ahol a valamikori Gázgyár épületei, a Hármashatár hegy, valamint a Hajógyári sziget csúcsa is látható.

Ajánlott Cikkek