Épített örökség Erdély Hírek Történelem

Újra az Erdélyi Református Egyházkerületé a nagyenyedi Bethlen-kastélyt

Jó hírről számolt be a kronikaonline.ro. Ismét egy patinás épület került méltóbb kezekbe.

Újra az Erdélyi Református Egyházkerület tulajdonába kerül a nagyenyedi vár részét képező Bethlen-kastély – közölte a Református.ro. Kató Béla püspök közölte, az egyház szeretné ezt az épületet is lehetőségei szerint felújítani, rendbe tenni.

Fotó: Kiss Gábor/Református.ro

Az Erdélyi Református Egyházkerület honlapjának hétfői tájékoztatása szerint az illetékes restitúciós bizottság a visszaigénylés után tizenöt évvel döntött az egyház javára. A nagyenyedi vár északi falánál álló Történeti Múzeum egykor fejedelmi kastély volt, majd a kollégium tulajdonába került, és az intézmény használta. Az ingatlant 1948-ban államosították, utána alakították történelmi múzeummá. Egy 2012-ben indított tatarozással kívül nagyrészt felújították, belül viszont nem haladtak a munkálatok, így azóta nem működhetett benne a közgyűjtemény. Kató Béla püspök a kastély visszaszolgáltatásával kapcsolatban elmondta, örülnek a döntésnek, hiszen így egységes lesz a város központjában a mag, ahol a történelmi épületek: a református templom, valamint a kollégium és a hozzá tartozó épületek vonzóvá teszik a települést a látogatók számára is. „Szeretnénk ezt az épületet is lehetőségeink szerint felújítani, rendbe tenni, ahogyan a többi ingatlant is” – idézte a Református.ro a püspököt. Az egyházkerület a kollégium javítása és bővítése után a Bethlen utca tanári lakásait és a 14. századi református templomot, valamint a megvásárolt 19. századi, kisebb evangélikus templomot is felújítja.

A Fehér megyei város központjában álló ingatlan egykor fejedelmi kastély volt • Fotó: Kiss Gábor/Református.ro

Kató Béla hozzátette, a nagyenyedi városvezetéssel eddig sikeresen tudott együttműködni az egyházkerület, hiszen az önkormányzat is fontosnak tartja az épületek rendbetételét, hasznosítását, és azt is elismeri, hogy a jogos tulajdonosokat illetik az ingatlanok. Az egyházkerület régóta nem kapott vissza jelentősebb épületet, így a Bethlen-kastély restitúciója pozitív előrelépés az utóbbi évek stagnálásában. A határozat szerint az egyházkerületnek tulajdonosként köteles tíz évre megőriznie az épület rendeltetését, tehát továbbra is múzeumot működtetni az ingatlanban. Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere örömét fejezte ki a visszaszolgáltatással kapcsolatban, az önkormányzat jó szándékát pedig az is kifejezi, hogy a határozat kiadásakor ígéretet tettek, hogy nem fellebbeznek a döntés ellen. Lőrincz Helga hozzátette: az egyházkerülettel együtt terveznék a jövőt, szeretnének értékes történelmi múzeumot működtetni a városban. Az egykori fejedelmi palota visszaszolgáltatása már csak amiatt is örvendetes, mivel a nagyenyedi önkormányzat korábban felújította a várfalat és annak valamennyi bástyáját, és uniós forrásokból jelenleg zajlik a református vártemplom restaurálása. Így a váron belül az egykori múzeumnak otthont adó épület lett volna az egyetlen, mely felújításra szorul, a restitúcióval ennek a korszerűsítése is megoldódott.

forrás kronikaonline.ro

Ajánlott Cikkek