Vélemény Vélemény-cikkeink

Újra baj lehet Jeruzsálemben

Bár a leghosszabb hatalmon lévő izraeli politikus, Benjemin Netanjahu leköszön, de utolsó intézkedései egyikeként engedélyt adott arra, hogy a vallásos nacionalista izraeliek felvonulást tarthassanak Jeruzsálem muszlim negyedében… Nem tudni, hogy ez egyfajta bosszú, vagy csupán azért az engedély, mert az eredetileg május 10-én esedékes felvonulás elmaradt. Minden esetre veszélyes „játék” az, amit most látunk, és nem lenne jó, ha a rakétatámadások, és az utcai harcok kiújulnának.

Borítókép: Jeruzsálem (forrás: index.hu)

Fontos körülmény, hogy az elmaradt, és most végül engedélyezett felvonulás éppen azért maradt el, mert a felvonulást megelőző napokban már sokan érkeztek a városba, akik zászlókat lengetve, a palesztinokat gyalázó szövegeket skandálva vonultak fel a muszlim negyedben! Az ő jelenlétük miatt is tüntettek a palesztinok, a helyzet egyre inkább elmérgesedett, és 10-ére a hatóságok az Al-Aksza mecsetbe szorították be a tiltakozó palesztinokat!

Innentől nem volt megállás, a Hamasz válaszul rakétákat lőtt ki, és elkezdődött a mintegy két héten át tartó konfliktus, ami kis híján nyílt háborúba torkollott, de így is rengeteg áldozatot követeltek – főleg a palesztinok oldalán – az egymásra zúdított rakéták. Eredetileg már a múlt héten megtartották volna a zászlós menetet, amellyel Jeruzsálem napot, a város 1967-es elfoglalását ünneplik, de ezt nem engedélyezte a rendőrség.

Sajnos nekünk is keserű tapasztalataink vannak azzal kapcsolatban, hogy egy adott történelmi esemény az egyik nemzetnek ünnep, a másiknak gyásznap… de azt nehezen tudjuk megérteni, hogy egy ilyen provokatív felvonulást miért kell most megtartani! Nem azt mondjuk, hogy nincs oka az ünneplésre az izraelieknek, hiszen nekik értelemszerűen ez a nap ünnep, de talán nem lenne baj, ha most ezt nem erőltetnék.

Persze lehet, hogy tévedünk, de nem látunk olyan körülményt, ami miatt most kevésbé lenne feszültségkeltő a felvonulás, mint eddig. Nem látunk ugyanis semmi komoly változást, és feltehető, hogy a kormányalakítási hercehurca (Izraelben általában is hosszasan elhúzódik a kormányalakítás) mellett most nem történt komolyabb egyeztetés sem a nemzetközi fórumokon, sem pedig az érintett felek között.

Az új kormányt egyébként az ultranacionalista Naftali Bennet és a centrista Yair Lapid vezet majd. Mi innen nem tudjuk megállapítani, hogy ők miként döntöttek volna a kérdésben, de most mintha kész tények elé lettek volna állítva, és ez nem könnyíti meg a dolgukat. De a nagy kérdés nem az, hanem továbbra is az, hogy mikor lesz béke a területen!

Emlékszünk, hogy Biden kétállami megoldást pedzegetett, és talán ennek lenne is értelme (innen nézve legalábbis), viszont éppen ez az a kérdés, amiről nincs semmilyen információ, és feltehető, hogy nem is volt komolyabb előrelépés.

Jön tehát június 15-én a felvonulás, mi pedig reméljük, hogy nem lesznek olyan atrocitások, amik végül megint rossz irányba fordítják a folyamatokat!

Ajánlott Cikkek