Hírek

Újra nyitva a Rákóczi Szövetség táborai

Potápi Árpád János államtitkár az idei bajai táborba ellátogatva közölte, hogy ahogy a táborok Magyarország-szerte, úgy a Rákóczi Szövetség táborai is megnyitották kapuikat.

Emlékeztetett, hogy Baján huszadik alkalommal rendeznek találkozót a szórványból érkezett gyerekeknek, ezúttal a magyar mondák kerülnek középpontba, az őstörténettől egészen II. Rákóczi Ferenc koráig. Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy a határon túli településeken élő magyar családok is érezzék, „az anyaország foglalkozik velük”, és a táborok révén új élményekkel, ismeretekkel gazdagodjanak.

Potápi Árpád János hangsúlyozta: „a magyarságtudat kialakulása ugyanis nemcsak a származáson múlik, hanem a kulturális nevelésen, a használt nyelven, de legfőképpen az identitáson”.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára, egyben a bajai tábor szervezője kiemelte: az első találkozót még akkor tartották meg, amikor a Rákóczi Szövetség létrehozta a Kárpát-medencében azt a helyi szervezet- és programhálózatot, amely már nemcsak a Felvidék, hanem Kárpátalja, Erdély és a Délvidék irányába is megnyitotta tevékenységét.

Elmondta, hogy szervezőtársaival Nyugat-Bácska tíz települését, az ott működő általános iskolák magyar nyelvű harmadik és negyedik osztályainak tanulóit célozták meg. Az államtitkár kiemelte, hogy a találkozók feladata évről évre, hogy – összehozva a Nyugat-Bácska magyar gyermekeit – a fiatalok megismerjék egymást és kapcsolatokat alakítsanak ki.   „Egy nemzet vagyunk, ami Európában egyedülálló módon hét utódállamban éli a mindennapjait, de nagyon fontos, hogy a határokon átívelő közös gondolkodás, illetve világlátás, a közös kultúra megjelenjen és meg tudjon erősödni a szórványtelepüléseken élők körében is” –  fogalmazott.

A Rákóczi Szövetség 16 nyári tematikus táborába ötezer diákot és tanárt vár. A találkozóknak a sátoraljaújhelyi Rákóczi Tábor és Rendezvényközpont biztosít helyszínt, továbbá a bajai anyanyelvi tábor mellett Székesfehérváron színjátszó-, Orfűn, Nyékládházán pedig vitorlástáborok várják a fiatalokat. A szövetség minden korosztályra gondol, hiszen az általános iskolás és középiskolás gyerekek mellett augusztus utolsó hetében a főiskolások és egyetemisták találkoznak, hogy a fiatalokat érintő kérdésekről közösen gondolkodhassanak – közölték.

forrás:kronikaonline.ro

Ajánlott Cikkek