Hírek

Ukrajna 2023: Egyszerű költségvetés „partnereink segítségével”

Ukrajna kormánya felülvizsgálja a 2023-as állami költségvetés prioritásait, nem marad olyan terület, amelyet ne érintene. Ezt Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter jelentette be az RBC-Ukraine-nak adott interjújában.

Borítóképen: Gazdasági válság (forrás: Flickr, szerző: Marco Verch, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

Elmondása szerint minden költségvetési kiadást felülvizsgálnak és optimalizálnak. A miniszter azt is elmondta, hogy a 2023-as állami költségvetés rendkívül nehéz lesz, mert annak makromutatóit adathiány miatt nehéz objektíven értékelni.

„A költségvetés rendkívül szűkös lesz. Ez a lehetőségek költségvetése egy háborúban. De ugyanakkor van remény, hogy meg tudjuk finanszírozni. A kiemelt feladat az, hogy – többek között partnereink segítségével – forrást találjunk a költségvetési hiány finanszírozására” – részletezte.

Ugyanakkor Marcsenko hozzátette, hogy…

A költségvetés meglehetősen egyszerű lesz, mert csak a nyugdíjak finanszírozására, az orvosok, tanárok fizetésére, valamint az állampolgárok szociális védelmére, a belső menekültek kifizetésére és a katonaság számára kell forrásokat elkülöníteni.

Korábban Vjacseszlav Volodin, az Állami Duma elnöke azt mondta, csődbe ment Ukrajna, azzal vádolva az országot, hogy nem tudja teljesíteni a lakossággal szembeni szociális kötelezettségeit. Közölte azt is, hogy az ukrán hatóságok „Washington segítsége nélkül” nem lesznek képesek eleget tenni a lakossággal szembeni szociális kötelezettségeknek.

„Ukrajna elvesztette pénzügyi függetlenségét” – mondja az Állami Duma elnöke.

Volodin szavait nem azért idéztük, mert nagy újdonságot mondott, hiszen a hitelminősítők is csőd minősítést adtak Ukrajnának (igaz más szempontok alapján), hanem azért, mert…

Az ukrán pénzügyminiszter mondanivalójának lényege akkor hangzik el, amikor azt mondja partnereink segítségével”, ami annyit tesz, hogy önerőből képtelenek megoldani a problémákat, azaz csakis hitelezőiktől (azok türelmétől) függenek.

Akik pedig szeretnék viszont látni pénzüket. És meg is érkeztünk az önállóság elvesztéséhez… Sőt – ha a hír igaz, de miért ne lenne az? – máris megtörtént a pénzügyi függetlenség elvesztése:

Ajánlott Cikkek