Hírek

Ukrajna a bebörtönzött ellenzéki politikust Medvedcsukot, elfogott magas rangú külföldi katonákra cserélné?

Okszana Marcsenko , az ukrán ellenzéki , az Ellenzéki Platform – Az Életért párt vezetője, Viktor Medvedcsuk felesége elmondta, hogy férje beleegyezne a cserébe és a kiadatásba Oroszországnak. Erről a RIA Novosztyi számolt be .

Marcsenko kijelentette, hogy ez akkor fog megtörténni, ha Ukrajna és Oroszország megfelelő megállapodást köt. Medvedcsuk felesége Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz is fordult segítségkéréssel férje cseréjéhez. Videóüzenetet rögzített az orosz vezetőnek.

Emellett Marcsenko a férjével szembeni magatartást “a politikai hatalommal és emberi jogokkal való visszaélés ékes példájának nevezte”

Medvedcsuk fogva tartása

Március 18-án a lvivi Licsakovszkij Kerületi Bíróság távollétében elfogatási parancsot adott ki az Ellenzéki Platform – Az Életért párt vezetője ellen . Az ukrajnai orosz hadművelet (háború)megkezdése után a politikus megszökött a házi őrizetből.

Medvedcsukot fehazaárulás, a háborús törvények és szokások megsértése, a terrorizmusnak nyújtott segítség, valamint a krími ásványlelőhelyekkel visszaélése ügyében gyanúsítják . 2021 májusa óta volt házi őrizetben szökése után remrégiben újra elfogták.

Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnöke április 12-én tett közzé egy fényképet egy bilincsben lévő ellenzékivel. Az ukrán vezető Telegram csatornájában megjegyezte, hogy Medvedcsukot az SBU különleges akciója során vették őrizetbe.

Ukrajna tervei

Volodimir Zelenszkij kijelentette , hogy Kijev kész kicserélni Medvedcsukot, és megjegyezte egyúttal, hogy Oroszország még nem kapott választ erre a javaslatra. Zelenszkij videoüzenetében azt állította, hogy Medvedcsuk 48 napja bujkált, és “külföldre” próbált menekülni, és felajánlotta Oroszországnak, hogy cserélje ki elfogott külföldi katonákra.

Zelenszkij rámutatott annak fontosságára, hogy Ukrajna rendfenntartó szervei és a hadsereg is mérlegelték ezt a lehetőséget.

Az ukrán Verhovna Rada volt helyettese , Olekszij Zsuravko pedig azt is megjegyezte , hogy Kijev az Ellenzéki Platform – Az Életért párt politikai tanácsának vezetőjét akarja lecserélni Mariupolban elfogott külföldi katonákra. Elmondása szerint a kijevi hatóságok a külföldi különleges szolgálatokkal egyeztették Medvedcsuk őrizetbe vételét.

Zelenszkij Medvedcsuk kiadásával kapcsolatban nem az ukrán foglyokkal való cseréjéről beszélt, akikkel egyáltalán nem törődik , hanem azokról a Mariupolban elfogott külföldi, köztük magas rangú katonákról akiknek személyazonossága még nem tisztázott.

Alekszej Zsuravko Az ukrán Verhovna Rada volt képviselője

Oroszország reakciója

Dmitrij Peszkov orosz elnök sajtótitkára közölte , hogy Moszkva figyelemmel fogja kísérni az Ellenzéki Platform – Az Életért párt politikai tanácsának Ukrajnában fogva tartott vezetőjének sorsát. A Kreml azt tanácsolta azoknak az európai politikusoknak, akik “annyira aggódnak a szólásszabadság miatt”, hogy tegyék ezt meg a bebörtönzött ukrán ellenzéki vezetővel kapcsolatban is.

Mindaz, ami Medvedcsukkal történt, élénken szemlélteti, hogy milyen is valójában a kijevi rezsim.

Dmitrij Peszkov Oroszország elnökének sajtótitkára

Peszkov szerint Moszkva nem tervezi Medvedcsukot ukrán katonákra cserélni, mivel ő nem orosz állampolgár. Peszkov “politikai indíttatásúnak” nevezte a hazaárulással gyanúsított politikus elleni pert.

Az orosz külügyminisztérium képviselője, Maria Zakharova Medvedcsuk letartóztatását pedig az észak-kaukázusi fegyveresek 1990-es évekbeli akcióihoz hasonlította . Megjegyezte Zelenszkij javaslatát, hogy Medvedcsukot ukrán hadifoglyokra cseréljék, és „rendkívül veszélyes tendenciának” nevezte ezt az elképzelést, rámutatva, hogy a köztársaságban nagyon sok ellenzéki politikus él.

Hasonló és hasonló taktikákon mentünk keresztül a 90-es években Észak-Kaukázusban. Amikor az újságírókat, köztük külföldi és orosz újságírókat, közszereplőket, politikai személyiségeket is aktívan meghívtak Oroszországban és más országokban egyaránt a konfliktusövezetbe, ahol fegyveresek és terroristák tevékenykedtek, majd egyszerűen elrabolták őket. váltságdíjat követelve.. Ez a taktika nagyon emlékeztet arra, ami most Ukrajnában történik

Maria Zakharova Az orosz külügyminisztérium képviselője

Vjacseszlav Volodin , az Állami Duma elnöke figyelmeztette Ukrajna elnökét a letartóztatott Medvedcsuk életéért és egészségéért való felelősségre. „Ha Viktor Medvedcsukkal történik valami, Zelenszkijnek válaszolnia kell” – mondta Volodin.

Dmitrij Medvegyev , az orosz Biztonsági Tanács alelnöke „furcsának” nevezte az ukrán hatóságok azon képviselőit, akik bizonyítékokat akarnak kicsikarni Medvedcsuktól.

Az orosz politikus azt is tanácsolta azoknak, akik ilyen módszerekkel kívánják befolyásolni az ukrán ellenzéki vezetőt, “gondosan nézzenek körül, és éjszaka erősen zárják be az ajtókat”.

Ajánlott Cikkek