Hírek

Ukrajna a G20-ban?

Biden amerikai elnök kijelentette, hogy Ukrajna területi integritása Kijev döntéseitől függenek .Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatón kommentálta az ukrajnai helyzetet. Válaszolt az ország területi integritásával, a vegyi fegyverek használatával és Kijev részvételével kapcsolatos kérdésekre a G20-ban. Az államfő szavait a RIA Novosztyi idézi .

Biden Ukrajna területi integritásáról beszélt, válaszolva arra a kérdésre, hogy Kijevnek kell-e engedményeket tennie a tűzszünet érdekében. Elmondta, hogy az ilyen döntések csak az ország hatóságain múlnak.

“Teljesen Ukrajnán múlik, Ukrajnáról semmi Ukrajna részvétele nélkül” – Biden elnök

Az amerikai vezető ugyanakkor kételkedett abban, hogy Kijev ilyen döntést hozna. Azt mondta, nem gondolja, hogy Ukrajnának “ezt kell tennie”. Létezik azonban egy tárgyalási folyamat, amelyben Biden nem vesz részt. „Saját ítéletet kell hozniuk” – zárta gondolatait.

Részvétel a G20-ban

Ezenkívül Biden felkérte Ukrajnát, hogy vegyen részt a G20-találkozókon. Tisztázta, hogy ez úgy lehetséges , ha Oroszországot kizárják a G20-akból. Ezt a kezdeményezést azonban Indonézia és más országok ellenezhetik.

“Akkor véleményem szerint azt kell kérnünk, hogy Ukrajna részt vehessen a G20-találkozókon, és legyen megfigyelő” – Biden elnök

Március 10-én Oroszország beszüntette tevékenységét az Európa Tanácsban . A Külügyminisztérium azzal indokolta döntését, hogy a szervezet a nyugati felsőbbrendűségről és nárcizmusról szóló varázslatok platformjává vált. Moszkva nem kíván részt venni egy ilyen folyamatban, és azt tanácsolja a CE-ben maradó országoknak, hogy “élvezzék a kommunikációt egymással”.

A sajtótájékoztató részeként Biden a Nyugatot is az Oroszország elleni összefogásra szólította fel . Az országgal szemben bevezetett szankciókat kommentálta, és hangsúlyozta, hogy a korlátozások “soha nem riasztanak el”. Az egységes front, a „szankciók betartása, a fájdalom fenntartása és a fitogtatás” azonban lehetővé teszi Oroszország megfékezését.

Az Egyesült Államok elnökét arról kérdezték, hogy szerinte a NATO lépései megváltoztatják Oroszország döntéseit az ukrajnai helyzettel kapcsolatban. “A válasz nem” – mondta. Biden hozzátette, hogy NATO-csúcstalálkozót kért az egység megőrzése érdekében.

Vegyi fegyverek Ukrajnában

Biden arról is beszélt, hogyan járna el a NATO, ha Oroszország vegyi fegyvert használna Ukrajnában. Ha az orosz fél ilyen lépés mellett dönt, a megtorló intézkedések a fegyver típusától függenek. „Válaszunk jellege a felhasználás természetétől függ” – magyarázta.

Ajánlott Cikkek