Hírek

Ukrajna: A lengyel állampolgárok különleges státusza

Ukrajna a lengyel állampolgároknak különleges státuszt kíván adni. Nanáhogy, hiszen, ha majdan egy uniót alkot a két ország (mekkora Ukrajnával, még nem tudjuk…), előbb-utóbb kellenek az ilyen különleges státuszok… Aztán majd nem kell semmi, hiszen határ sem lesz!

Borítóképen:  a Lengyel–Litván Nemzetközösséget mutatja a legnagyobb kiterjedésében (forrás: en.wikipedia.org, szerző: Samotny Wędrowiec, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

A lengyel politológus, Jakub Koreiba azt mondja, hogy ennek az ukrán lépésnek nincsen semmilyen politikai vonatkozása, csupán arról van szó, hogy a két ország egyre szorosabb együttműködése, a növekvő áruforgalom, mag a határokon átnyúló szolgáltatások indokolják a lépést.

„Ennek a törvényjavaslatnak pusztán gyakorlati, nem pedig politikai jelentősége van. Most a jelenlegi helyzet miatt Ukrajna és Lengyelország kapcsolatai nagyon szorosak. Például a határokon a mozgás több millió embert jelent. Növekszik a különféle áruk mozgása is, megszűnnek az ukrán árukra kivetett vámok. Mindehhez karbantartás kell, mindehhez ember kell” – magyarázta a politológus.

Mi nem pontosan hisszük el ezt a szöveget, már csak azért sem, mert közben Andrzej Duda lengyel elnök a következőket nyilatkozza:

„Lengyelország mindent megtesz annak érdekében, hogy Ukrajna az Európai Unió tagjává váljon.”

Majd még Duda azt javasolta, hogy Kijev kössön új megállapodást a jószomszédi viszonyról.

A Verhovna Radában tartott beszédében különösen azt jegyezte meg, hogy „a lengyel-ukrán határnak egyesítenie kell, nem pedig szétválasztania”, és közlekedési kapcsolatok kialakítására szólított fel az országok között.

Nos, a törekvés világos, és az is teljesen egyértelmű, hogy bizony létezik valamilyen kétoldalú megállapodás Lengyelország és Ukrajna között – nyilván az Egyesült Államok támogatásával!

Szóval, lassan meg kell barátkozni a gondolattal, hogy lesz mellettünk, egy cirka 60-70 milliós állam (persze a határokat nem ismerjük pontosan…).

Ajánlott Cikkek