Vélemény Vélemény-cikkeink

A nagy ukrán nyugdíjkamu

Olvassuk, hogy Marina Lazebna szociálpolitikai ukrán miniszter nem kevesebbet állít, mint azt, hogy 2014-től napjainkig 900 milliárd (!!!) hrivnya nyugdíjat nem tudtak kifizetni a Donbászt érintő konfliktus miatt. A nagyotmondáshoz nem árt viszont a tények ismerete, mert különben könnyebb utolérni, mint a sánta kutyát… És akkor még nem említettük, hogy a nyugdíjalap így is rettentően eladósodott, ráadásul maga a miniszter önmagával is ellentmondásba keveredett…

Borítókép: Ukrajna Európa legszegényebb országa (forrás: rt.com)

Nézzük akkor a tényeket! A Donbász nyugdíjaskorú lakossága a konfliktus kirobbanása előtt 1,28 millió fő volt. Arra a miniszterasszony nem tudott válaszolni, hogy mennyien nem kaphattak nyugdíjat, de ha azt feltételezzük, hogy egyikük sem juthatott nyugdíjához, akkor azt kapjuk, hogy fejenként, havonta 8.371 hrivnya az átlag-nyugdíja azoknak a már nem aktívaknak, akik a területen élnek.

Nos, ez a 8.371 hrivnya (91.000 forint, 260 euró) a legtöbb nyugdíjas számára csak álom, hiszen 5.001 és 10.000 hrivnya közötti összeget csak a nyugellátásban részesülők mindössze 11,6%-a kap. Arról már nem is beszélve, hogy az átlagnyugdíj 3.507 hrivnya (38.000 forint, 108 euró)! A miniszterasszony bejelenése és a valóság közti laza 2,4-szeres szorzó nem magyarázható azzal, hogy a Donbász lakossága olyan magasan képzett, hogy nyugdíjuk ilyen kiemelkedő…

Azt tudjuk mondani, hogy a bejelentés mögött nincs valódi tartalom, nem is lenne érdemes vele foglalkozni, ugyanakkor elhangzott még más is, amit viszont nem hagyhatunk szó nélkül! A miniszterasszony ugyanis említette, hogy a háború miatt Ukrajna 141 milliárd hrivnyát vesztett a szociális járulékok teljes elmaradása miatt. Nos, akkor vajon tényleg kifizethető lett volna az a 900 milliárd! Vegyük észre az elmaradt bevételek mindössze a 16%-át teszik ki az elmaradt kifizetéseknek!

Valójában Ukrajna „megspórolta” azt a 760 milliárd hrivnyát, ami a nyilatkozat alapján kiolvasható a számokból! A nyugdíjalap már így is veszteséges, ugyanis a kifizetésekre szolgáló pénzek 40,5 százalékát az állami költségvetésből fedezi! Figyelem, ez annyit tesz, hogy ennyivel kevesebbet fizettek be a munkavállalók szociális járulék címén!

2020 decemberében az ukrán nyugdíjalap tartozása elérte a 17 milliárd hrivnyát, közben pedig nyugdíjemelési programot hajt végre az ország… Ezt csakis úgy tudja megvalósítani, hogy a hiányt folyamatosan a központi költségvetésből pótolják, de akkor meg az államháztartás egyenlege romlik tovább… Így most a központi bank hitelezi a nyugdíjalapot, ami akkor sem tudja visszafizetni adósságait, ha holnaptól teljessé válik a foglalkoztatás!

Az adósságszolgálat olyan sok pénzt visz el, hogy nem marad más, mint az adók és járulékok emelése. Mindezt egy olyan gazdaságban, ami már így is az összeomlás szélén áll!

És mi van az igazsággal? Nos, saját számításaink szerint a ki nem fizetett nyugdíjak összege maximum 350 milliárd hirvnya, és ha elhisszük a nyugdíja alapot érintő bevételkiesést, akkor a hiány 110 milliárd hrivnyával nagyobb lenne, azaz 127 milliárd hrivnya összegre rúgna a nyugdíjalap teljes adóssága!

Szóval, kedves miniszterasszony; mielőtt be tetszik mondani a nagy durranást, nem árt tájékozódni arról, hogy a minisztériuma alá tartozó szervezetek milyen adatokat szolgáltatnak a nyilvánosságnak!

Ui.:

Az nem vitethetó, hogy a DOnbász lakossága megszenvedi a konfliktust, és ez a nyugdíjasokra sajnos fokozottan igaz.

Ajánlott Cikkek