Vélemény Vélemény-cikkeink

Ukrajna amerikai gyarmat lesz?

Biden minden bizonnyal Putyin orra alá akart borsot törni, amikor hosszasan egyeztetett Zelenszkij, ukrán elnökkel. Ebben a beszélgetésben – ukrán források szerint -, hogy „határozottan ki fog állni Ukrajna szuverenitása, területi integritása és törekvései mellett”. Ez jelzés arra vonatkozóan, hogy az orosz-amerikai csúcson mire számíthat Putyin, ugyanakkor az időzítések okán azt is jelenti, hogy Ukrajnáról, az ukrán vezetés nélkül tárgyal Biden, saját gyarmataként kezelve az országot…

Borítókép: Ukrajna a nagyító alatt (forrás: carnegiecouncil.org)

Zelenszkij nem először tapasztalhatja, hogy neki bizony nem osztottak lapot, de mint a foxi a lábtörlőt, nem engedi el a témát! Történt ugyanis, hogy az amerikai Axios portál szerint Zelenszkij még a Biden-Putyin találkozó előtti időpontban személyesen szeretett volna találkozni az amerikai elnökkel, mondván, hogy a világ bármely pontjára elutazik ezért, és mert sok olyan téma van, ami nem telefonba való…

Ehhez képest kapott egy telefonos lehetőséget és egy ígéretet arra, hogy Joe Biden európai látogatása után kap egy meghívót az Egyesült Államokba. Ez pedig nem jelent mást, mint hogy Biden nem akarja beavatni Zelenszkijt abba, hogy mit is akar, és milyen tervei vannak a Putyinnal történő találkozójára, viszont nyáron majd készséggel tájékoztatja arról, hogy miben is állapodott meg orosz partnerével.

Ez pedig pontosan az a helyzet, mint az Északi Áramlat 2 esetében; az Egyesült Államok pontosan tudta, hogy a vezeték megépítésével Oroszország akár ki is iktathatja a Barátság kőolajvezetéket az európai szállításokból, így Ukrajna stratégiai jelentősége töredékére esik, de az Egyesült Államok nemzeti érdekeire hivatkozva mégis meghozta a döntést; megszüntette az építésre és az építőkre vonatkozó szankciókat!

Mindezek azt mutatják, hogy olyan, mint önálló Ukrajna nem létezhet, a döntési pont a mindenkori vezetés számára csakis az marad, hogy amerikai, vagy orosz gyarmat lesznek. Ehhez pedig sehogyan sem illeszkedik Zelenszkij harcos nacionalizmusa, mert látható, hogy folyton akadályokba ütközik, két fal között pattog, és időnként jó be is veri a fejét. Ha képes felismerni, hogy milyen pályán focizik, hozhat döntéseket, de abban a kérdésben, hogy Putyin és Biden hogyan osztja le a lapokat, nem engedik beleszólni.

És Európa? Nos, Európa most kénytelen-kelletlen követi az Egyesült Államokat, de az effektív segítségtől, vagy – ne adj isten! – az Európai Uniós tagság megadásától ódzkodik. Ennek pedig egyszerű oka az, hogy Ukrajnában nem lát gazdasági potenciált, maximum olcsó munkaerőt, és esetleg természeti kincseket (amiket nem tudnak kitermelni…), azaz csakis gyarmati sorban lehetne szerepe, de ehhez Európa gyenge, így meghagyja a kérdés eldöntését az oroszoknak és az amerikaiaknak.

Ez tehát az a pálya, amit be kellene fociznia az ukrán vezetésnek, de annyira túlmozgásosak, hogy rendre másik pályán találják magukat, ahol csak a nézőtérre engedik be őket… Várjuk meg az a Putyin-Biden találkozót!

Ajánlott Cikkek