Hírek

Ukrajna az Oroszországhoz köthető földrajzi nevek betiltását javasolja

Az ukrán Verhovna Rada javasolta az Oroszországhoz köthető földrajzi nevek betiltását

Az ukrán Verhovna Rada azt javasolta, hogy tiltsák meg az Oroszországhoz köthető nevek földrajzi objektumokhoz való hozzárendelését. Erről a TASS számolt be .

A képviselők javasolják a földrajzi nevekről szóló törvény módosítását, amely megtiltja Ukrajnában olyan földrajzi objektumok elnevezését, amelyek Oroszországot, annak történelmi és kulturális helyeit, városait, dátumait, eseményeit és alakjait „magasztalják, állandósítják, propagálják vagy szimbolizálják”. akik katonai agressziót hajtottak végre Ukrajna és más szuverén országok ellen, állami totalitárius politikát és gyakorlatot folytattak az ellenzék üldözésével kapcsolatban.”

A népképviselők magyarázó megjegyzésükben elégedetlenségüket fejezték ki az ukrán városok egyes utcaneveivel kapcsolatban, és kijelentették, hogy a dekommunikációt “dekolonizálásnak és az ukrán történelmi nemzeti helynévnév teljes újrakezdésének kell követnie”.

Ukrajnában 2015 óta van törvény a dekommunizációról. Előírja a szovjet jelképek terjesztésének tilalmát, valamint a kommunista rezsim állami szintű elítélését. A törvény keretein belül az országban városokat, utcákat neveznek át, és lebontják a szovjet vezetők emlékműveit.

Januárban két ukrán faluban eltávolították az Állami Duma képviselőjének , Valentina Tereshkova -nak, az első szovjet női űrhajósnak a nevét az utcanevekből

Ajánlott Cikkek