Hírek

Ukrajna azzal fenyeget, hogy lemond nem nukleáris státusáról

Az ország elnöke tárgyalásokat kért a Budapesti Memorandum végrehajtásáról.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök figyelmeztetett, hogy Ukrajna feladhatja több évtizedes fogadalmát, hogy nem nukleáris nemzet legyen, és megfordíthatja azt a döntését, amelyet a Szovjetunió összeomlása után hozott atomfegyvereinek feladásáról.

borítókép : https://commons.wikimedia.org President of Ukraine suggests enhancing lustration 27 June 2019, 15:31:15

Zelenszkij a müncheni biztonsági konferencián szombaton felszólalva rámutatott, hogy Ukrajna 1994-ben csatlakozott a budapesti memorandumhoz, és biztonsági garanciák fejében lemondott nukleáris fegyvereiről, ami azt sugallja, hogy a lépés visszafordítható, ha a szomszédos Oroszország fenyegeti.

„ Ma nincs se fegyverünk, se biztonságunk. Elveszítettük a területünk egy részét, amely területét tekintve nagyobb, mint Svájc, Hollandia, Belgium. És ami a legfontosabb, polgáraink millióit veszítettük el. Mindez hiányzik ” – mondta Zelenszkij. Elmondta azt is, hogy Ukrajna háromszor is megpróbált egyeztetést kezdeményezni a Budapesti Memorandum kezes államaival a feltételek felülvizsgálata keretében – sikertelenül.

„ Ma Ukrajna negyedszer teszi ezt meg ” – mondta, hangsúlyozva, hogy Dmitrij Kulebát külügyminiszterét utasította a konzultációk kérésére, de Ukrajna részéről ez lesz az utolsó próbálkozás.

„ Ha ezek nem valósulnak meg, vagy nem születnek konkrét döntések államunk biztonsági garanciáiról, Ukrajnának joga lesz azt hinni, hogy a Budapesti Memorandum nem működik, és minden 1994-es csomaghatározatot megkérdőjeleztek ” – mondta Zelenszkij. .

Az ukrán vezető hangsúlyozta, hogy a nyugati szövetségesek „ kollektív elítélése ” eddig nem vált „ kollektív akciókká” .

Zelenszkij a beszéd utáni kérdésekre válaszolva elmondta, hogy nem ért egyet „ egy nagy ország vezetőjével ” az Oroszország elleni lehetséges szankciók ügyében. Társa kijelentésével való elégedetlenségét azzal magyarázta: „ Nincs szükségünk szankciókra, amikor már ágyúztak, amikor megszűnnek a határok, ha országunkat már megszállták. Milyen hasznunk van ezekből a szankciókból ezután? 

Az elmúlt néhány hónapban a nyugati országok ismételten vádolták Oroszországot Ukrajna állítólagos megszállási terveivel – amit Moszkva kategorikusan tagad. Pénteken két kelet-ukrajnai szakadár régió hatóságai azt állították, hogy Kijev katonai „ áttörést ” tervez a területükön. Az ukrán illetékesek szintén cáfolták ezeket az állításokat.

Zelenszkij elnök kitart amellett, hogy a minszki egyezmények, amelyek a békefolyamat útitervét szolgálhatnak, „ rosszul lettek megírva ”, és nem szolgálják Ukrajnérdekeit . Ehelyett Zelenszkij egy új dokumentumot szeretne látni, amelyet a „ nagyhatalmak ”, köztük Oroszország és az Egyesült Államok is aláírnának, és amely több kitételt tartalmazna Ukrajna biztonsági garanciáiról.

RT.com

Ajánlott Cikkek