Hírek

Ukrajna beleegyezik, hogy Fehéroroszországban tárgyaljon Oroszországgal

Korábban Kijev megtagadta a tárgyalásokat a fehérorosz területen a konfliktus közepette.

borítókép: https://www.piqsels.com

Oroszország vasárnap közölte, hogy némi oda-vissza szóváltás után Ukrajna beleegyezett abba, hogy delegációt küld Fehéroroszországba, hogy megbeszéléseket folytassanak az orosz katonai hadjárat befejezéséről az országban.

Kijev „megerősítette” a tervezett tárgyalásokat a Gomel régióban tartják majd , amely közel van Oroszország és Ukrajna határához – mondta újságíróknak Vlagyimir Medinszkij orosz főtárgyaló.

Medinszkij, Vlagyimir Putyin elnök asszisztense és volt kulturális miniszter hozzátette, hogy a felek most döntenek a logisztikáról és a csúcspont pontos helyszínéről, az ukránok „maximális biztonsága” mellett.

„Garantáljuk, hogy az utazási útvonal 100%-ban biztonságos lesz. Megvárjuk az ukrán delegációt” – mondta az orosz főtárgyaló.

Az orosz delegáció vasárnap érkezett Gomelbe, ahol azt közölte, hogy tárgyalásokat terveznek az ukránokkal. Kijev később közölte, hogy „semleges terepen” akar tárgyalni , azzal érvelve, hogy az orosz csapatok fehérorosz területet használnak fel Ukrajna elleni támadásokra. Minszk azonban tagadta, hogy erői részt vettek volna az orosz hadműveletben.

Az oroszok kezdetben azt mondták, a tárgyaló delegáció helyi idő szerint délután 3 óráig marad Fehéroroszországban. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban telefonon beszélt fehérorosz kollégájával, Alekszandr Lukasenkóval, és kérte a határidő eltolását – mondta Lukasenko szóvivője, Natalia Eismont. Elmondta, hogy a fehérorosz vezető ezután Vlagyimir Putyin orosz elnökkel beszélt, aki beleegyezett abba, hogy a tervezett tárgyalásokat későbbre halasztják.

Zelenszkij a közösségi médiában megerősítette a Lukasenkóval folytatott hívást, de nem kommentálta a tárgyalásokat.

rt.com

Ajánlott Cikkek