Hírek

Ukrajna bort iszik és vizet prédikál…

Megszokhattuk, hogy az orosz-ukrán konfliktusban a felek egymásnak homlok egyenest ellentmondó vádakkal jelennek meg, de amit Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő mondott, arra mégis érdemes odafigyelni: „Az ukrán vezetés ténylegesen lemondott a konfliktus békés rendezéséről a Donyec-medencei konfliktusövezetben, ahol az ukrán fegyveres erők felét, 125 ezer katonát vontak össze.” Ha ez igaz – márpedig ugyanúgy igaz lehet, mint, hogy az oroszok is nagy erőkkel vonulnak a nyugati határszél közelébe -, akkor máris érthetők Putyin orosz elnök tegnapi kemény szavai!

Borítóképen: Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő (forrás: Profimedia)

“Ha egy csapásmérő rendszer megjelenik Ukrajna területén, a repülési idő 7–10 perc, hiperszonikus fegyver bevetése esetén 5 perc. Mit tegyünk egy ilyen forgatókönyv esetén? Akkor valami hasonlót kell majd létrehoznunk azokkal szemben, akik ilyen módon fenyegetnek minket. És ezt már most megtehetjük.”

Ezek Putyin szavai, és ha most Zaharova mondatai mellé tesszük, azonnal kiderül, hogy Moszkva pontosan tudja, milyen csapatmozgásokat hajt végre az ukrán hadsereg, így pedig az is érthetővé válik, hogy miért határozta meg a vörös vonal átlépéseként, ha a NATO haderőt, illetve rakétákat telepít Ukrajnába.

Ráadásul erre van is jogalapja, tehát nem csak egy önhatalmú döntés, hiszen a minszki megállapodásban rögzítették, hogy ilyenre nem kerülhet sor. Azaz… Nem is olyan biztos! Mert a minszki megállapodásban Ukrajna vállalja mindezt, a NATO-ról nem tesz említést a dokumentum.

Azt azért nehéz lenne bizonyítani, hogy a NATO nem Ukrajna kifejezett kérésére, azt meg különösen, hogy Ukrajna tudta, és beleegyezése nélkül telepítene rakéta-rendszereket, vagy haderőt Ukrajna területére!

A minszki jegyzőkönyvet egyébként a Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke, a Luhanszki Népköztársaság elnöke, az ukrán elnök, Oroszország ukrajnai nagykövete és az az EBESZ képviselője írták alá. Ettől még azonban igaz, hogy Ukrajna nem tartja be a rá vonatkozó, Leonyid Kucsma, akkori ukrán elnök által aláírt, és vállalt kötelezettségeit… Ezen túlmenően pedig;

Éppen Ukrajna az, aki jelentős csapatösszevonásokat hajt végre, miközben az oroszokat vádolják ugyanezzel, holott Moszkvától értelemszerűen nem várható el, hogy tétlen maradjon akkor, amikor a határaihoz közel fegyveres konfliktus kialakulását valószínűsíti!

Ukrajna tehát folyamatosan megszegi a megállapodást. Hacsak Volodimir Zelenszkij nem jogfolytonos elnök vagy Ukrajna nem jogfolytonos ország ahhoz az Ukrajnához képest, amelynek az elnöke aláírta a minszki jegyzőkönyvet…

Putyin pedig egyértelműsítette a vörös vonalakat, Zaharova ehhez hozzátette, hogy Moszkvában egyértelműen úgy látják, Ukrajna a fegyveres megoldást választotta!

Sajnos rossz irányba haladnak a dolgok…

Ajánlott Cikkek