Hírek

Ukrajna címerére cserélik le a turulmadaras emlékművet a munkácsi várban

A Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottság a háborús közhangulatban csütörtökön arról döntött, hogy Ukrajna címerére cserélik le a turulmadaras emlékművet a munkácsi várban.

Az erről szóló határozatot a Mukachevo.net hírportál hozta nyilvánosságra. Ennek értelmében, a munkácsi várban működő történelmi múzeumot megbízták azzal, hogy szereljék le a turulszobrot a vár fokán álló obeliszkről, és helyére helyezzék el Ukrajna állami jelképét, az úgynevezett “trizubot”, azaz a háromágú szigonyt.

A Munkácsi Vármúzeum még évekkel ezelőtt pályázatot hirdetett Ukrajna címer-emlékművének elkészítésére, amellyel a turulszobrot cserélnék le a vár fokán álló obeliszk tetején.

A turulmadaras emlékművet eredetileg a millennium évében, 1896-ban állították fel, majd 1924-ben a Kárpátalját megszálló csehszlovák csapatok lebontatták. A megsemmisült emlékművet a fennmaradt tervek és fotók alapján Pákh Imre, munkácsi származású üzletember készíttette el és állíttatta vissza 2008-ban édesapja, Pákh Sándor kívánságára. Az egytonnás Turul-szobor 2,5 méter magas, szárnyainak fesztávolsága 6 méter, a csőrében lévő kard súlya 70 kilogramm. A talapzat és a szobor együttes magassága 25 méter. Az emlékmű a várral együtt Munkács legnépszerűbb idegenforgalmi látványossága.

Forrás:KISZó

Ajánlott Cikkek