Hírek Vélemény-cikkeink

Ukrajna: Egyszer hopp, másszor kopp…

Most értjük igazán, hogy Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök miért is akart mindenképpen személyes találkozót Biden-nel, mielőtt még találkozna Putyinnal. Sejtette, hogy lesznek olyan megállapodások, amikről nem szólnak majd híradások, ugyanakkor érzékenyen érinti Ukrajnát… Zelenszkij most talán már kezdi megérteni, hogy ebben a játszmában nem osztottak lapot neki, de még csak kibicként sem szívesen látják az asztalnál.

Borítókép: Itt éppen kopp… (forrrás: foreignpolicy.com)

Ahogy azt sejtettük; az orosz-amerikai csúcs után nem voltak eget rengető bejelentések, de abból, hogy mit lépnek most a felek, látható, volt érdemi része is a tárgyalásoknak. Erős a gyanú, hogy Biden végül elfogadta – de legalábbis megértette – a Kreml azon érvelését, hogy a minszki megállapodást Ukrajna megszegi azzal, hogy nem kezd tárgyalásokat a szakadárok vezetőivel, és nem alakítja az országot egy föderális állammá.

De mégis, mi történt?  Biden minden további nélkül felfüggesztette azt a 100 millió dollár értékű katonai segélyt, amit Ukrajnának nyújtottak volna a keleti határon fokozódó feszültség okán. Nos, most ez kútba esett, és nem lennénk meglepve, ha ennek az éremnek is lenne egy másik oldala… Nem kizárt, hogy ezt a segélyt esetleg valamilyen feltételhez köti Washington. Lehet, hogy az a már említett tárgyalás a szakadárokkal, de az is egy jogos kérés lenne, hogy a kisebbségi- és nyelvtörvényt módosítsa Kijev, hiszen az nem felel meg az emberi jogokra – elvileg – érzékeny Egysült Államoknak.

Minket természetesen nem különösebben érint, hogy mire érzékenyek a tengerentúlon, de annak örülnénk, ha a hatályos ukrán törvények a kárpátaljai magyarság jogait nem sárba taposnák, hanem garantálnák!

Persze lehet, hogy egészen más van a pakliban, de a Nemzetbiztonsági Tanács (NSC) – aki/ami elrendelte a segélycsomag összeállítását – azzal magyarázza a történteket, hogy a csúcstalálkozót nem akarták ezzel a csomaggal is megbonyolítani, és arra, hogy Oroszország bejelentette, csapatait visszavonta az ukrán határ mellől. Ezek szerint nem nagyon hisznek az ukránoknak, akik azt állítják, hogy az orosz csapatok egyáltalán nem vonultak el a térségből…

Fontos megjegyezni, hogy a csomagot csak felfüggesztették, szükség esetén rendelkezésre áll, és azt is tudni kell, hogy ez a 100 milliós tétel csak csepp a tengerben, hiszen 2014 óta az Egyesült Államok immár 2,5 milliárd dollár értékben nyújtott katonai segítséget Ukrajnának. Ha innen nézzük, nem történt különösebben semmi, ugyanakkor látni kell az egyértelmű hangsúly-eltolódást Washington részéről.

A probléma egyébként ma már talán nem is az eszköz-hiány, hanem a katonák kifizetése… Azokhoz a katonai felszerelésekhez ugyanis, amik például most is érkeztek volna (rövid hatótávú légvédelmi rendszerek, kézifegyverek, és páncéltörők) képzett állomány is szükséges! Állítólag van is egy 250.000-es létszám, de a képzettségük elég vegyes, a hanyatló gazdaság okán pedig egyre nehezebb őket megfizetni… Persze van más segítség is; április végén érkezett egy 155 millió dolláros segély, aminek egy része akár erre a célra is fordítható.Ukrajna tehát segélyből fizeti a segélyként kapott technikai eszközöket működtető katonaságot.

Nem túl stabil állapot, de az Egyesült Államoknak pont megfelel, hiszen olyan egyoldalú függésben van Kijev, hogy bármit megtesz, amit Washington kér tőle…

Ennyit a nagy barátságról!

Ajánlott Cikkek