Kárpátalja Vélemény Vélemény-cikkeink

Ukrajna – Életképtelen, de lélegeztető gépen tartják…

Ukrajnában rekord méretű hiányt halmozott fel a Nyugdíjalap, miközben a nyugdíjak szintje mindössze az éhenhalásra elég… Ez szörnyűség, ugyanakkor nem az egyetlen probléma. Aki azt hiszi, hogy mindez az orosz beavatkozás eredménye, ki kell ábrándítsuk; a beavatkozás előtt még a mainál is alacsonyabb nyugdíjból tengődtek Ukrajna nyugdíjasai! A helyzet az, hogy az ország segélyek nélkül életképtelen, de így is csak tetszhalotti állapotot sikerül elkérni.

Nem is feltétlen a Nyugdíjalap jelenlegi hiány az érdekes, hanem az, hogy Pavel Rozenko korábbi szociálpolitikai miniszter szerint az ő idején (2019-ben!) még sokkal alacsonyabb volt a hiány. A számok pedig azt mutatják, hogy az időközben felhalmozott adósság – hiszen a hiány fedezetére a Nyugdíjalap hitelt vett fel az Ukrán Központi Banktól – az ukrán nemzeti össztermék 5%-ával nőtt!

Mit jelent ez? Semmi mást, csak annyit, hogy a ma még végzetesen nem eladósodott ukrán állam – minden egyéb feltétel változatlansága esetén – 8-9 év múlva az éves nemzeti össztermékek meghaladó nettó hiányt, és annak kamatterheit fogja nyögni. Ez pedig nem jelent mást, mint hogy ha mindez így megy tovább, Ukrajna 5-6 éve múlva csődöt kell, hogy jelentsen!

Mi az az óriási nyugdíjteher, ami az ország költségvetését ilyen sanyarú helyzetbe hozza? Nos, a minimál-nyugdíj összege 2.400 hrivnya (26.400 HUF, 73 EUR, 362 RON), míg az átlagos nyugdíjas 3.410 hrivnyát kap (37.500 HUF, 104 EUR, 506 RON). Bármilyen fizetőeszközben is fejezzük ki, ezt az összeget beosztani lehet, de megélni belőle nem. A Rejtő Jenőtől kölcsönzött szófordulat ebben az esetben bizony nem vicces, mivel milliók nyomorognak ezen az éhbéren…

Hogy lehet, hogy Ukrajna ilyen pitiáner összegek kifizetése miatt kerül csődbe? Nos, a képlet nem túl bonyolult; az ukrán nemzeti össztermék szintje cca. 10%-kal marad el a magyar nemzeti össztermék mögött, miközben ma Magyarországon 9,8 millióan, míg Ukrajnában 42 millióan laknak…

Ehhez hozzátartozik, hogy a magyar nyugdíjas sem feltétlen luxusautók vásárlója, és azt sem, hogy Magyarországon nem okoz fejtörést a pénzügyi szakembereknek a nyugdíjak kifizetése, és a nyugdíjrendszer fenntarthatósága, ugyanakkor látni kell, hogy a Magyarországon kifizetett átlagnyugdíj összege négyszerese (!!!) az Ukrajnában fizetett összegnek.

Magyarország tényleg csak a példa kedvéért szerepel itt, nem állítjuk, hogy nincs olyan ország, ahol jobb helyzetben vannak a nyugdíjasok, de ha egy Nyugat-Európai példát hozunk, akkor a különbség még drámaibb, ugyanakkor Ukrajna és a nyugat-európai országok összevetése nem lenne méltányos a történelmi előzmények drasztikus különbségei okán.

Visszatérve a címben megfogalmazott gondolathoz; ha Ukrajna ma az orosz beavatkozás híján kétszer magasabb nemzeti összterméket produkálna, és ennek megfelelően kétszer annyi nyugdíjat fizetne ki, mint most, vajon nem lenne jelentős lemaradásban, és akkor nem pont ugyanúgy szaladna el az államadósság, mint most? De bizony, pontosan így történne, pedig az orosz beavatkozás biztosan nem okozott ekkora krízist!

Mindez nem az oroszok védelme (védjék meg magukat ők!), hanem sokkal inkább annak bizonyítéka, hogy Ukrajna ebben az állapotában nem életképes. Óriási változásoknak kell következniük ahhoz, hogy a államcsődöt, és az azzal járó szönyűségeket elkerüljék! Ideje lenne ezzel foglalkozni.

Ajánlott Cikkek