Hírek Vélemény-cikkeink

Ukrajna felett az ég…

Amikor mér azt hitték az ukrán vezetők, hogy minden rendben lesz, az oroszok elvonulnak a határ mellől, az amerikai segély a zsebben, akkor hirtelen felébredtek, hogy a bilibe lóg a kezük… Mert bizony van ott baj csőstül, és talán lassan Zelenszkij köreiben is leesik, hogy semmi nem oldódott meg, csak kaptak egy kis haladékot. Miért gondoljuk ez? Nézzük az elmúlt egy-két nap eseményeit!

Kiemelt kép: U.S. Air Force, RC-135U (forrás: U.S. AIR FORCE)

A „kiutasítósdi” nem ért véget, most Oroszország egyik odesszai konzulját utasította ki Ukrajna, miután Előző nap Oroszország nemkívánatosszemélynek minősítette és kiutasította az országból a moszkvai ukrán nagykövetség egyik diplomatáját. Oleh Nyikolenko ezt minden alapot nélkülöző provokációnak minősítette, majd következett a hasonló lépés az ő részükről…

Ennek így sok értelme nincs, mert a most kiutasított diplomatákról elég nehéz elképzelni, hogy csak most derült ki, hogy miben is mesterkednek, ha pedig igaz lenne, hogy most derülnek ki olyan dolgok, amelyek nem összeegyeztethetők a diplomata státusszal, akkor eddig vajon mit csináltak azok, akik az ő ellenőrzésüket végezték eddig is? Elég gyerekes dolog ez, de arra jó, hogy egymást bosszantsák a felek. Ezen túlmenően azonban nincs különösebb jelentősége az ügynek.

Michael Kretschmer (forrás: www.ministerpraesident.sachsen.de)

Közel sem biztos azonban, hogy Michael Kretschmer Szászország miniszterelnöke erre gondolt, amikor azt találta mondani, hogy „az EU-nak és Oroszországnak végre be kell fejezniük az Ukrajna témát.” Németként nyilván teljesen másként látja a dolgokat, mint ahogy az Kijevben, vagy Moszkvában látják, de nem ő az első, aki jelezi, hogy Ukrajna nem olyan fontos, mint ahogy azt felfújja az Egyesült Államok és a hozzá csatlakozó EU, valamint azt is jelzi, hogy korántsem Ukrajna a téma…

Ami viszont mindennél fontosabb az, hogy immár nem az első jelzés a németek részéről annak, hogy most már éppen elég volt abból, hogy az egyébként gazdaságilag jobbára egy egységet alkotó Oroszország és az EU ideológiai alapon egymás kárára legyen! Igen, kimondta, amit minden európai politikusnak be kellene vésni végre az agyába, amikor kritikátlan módon az USA után lohol:

„Az Európa Unió és Oroszország ugyanazon a kontinensen lévő partnerek és nagy mértékben függnek egymástól.”

Elég sok ideig tartott, de valaki végre kimondta azt, amit már a konfliktus legelején közölni kellett volna Biden-nel! Mert Washington látványosan tesz arra, hogy a szankciók, a katonai fenyegetés, vagy a németországi amerikai haderő bővítése, és az oroszok fenyegetése Európának is súlyos károkat okoz!

Persze tudni kell, hogy Kretschmer a napokban Moszkvában járt, ahova a szászországi német cégek vezetőit is várták (aki lemondták a találkozót a járványra való hivatkozással), és az is tudvalevő, hogy a szász miniszterelnök már korábban is sokat bírálta a szankciós politikát. A helyzet az, hogy igazat kell neki adnunk; nem lehet, hogy Európa saját magát lője lábon azért, mert az USA érdekei úgy kívánják!

Már csak azért is itt lenne az ideje annak, hogy Európavonja ki magát ebből a – valójában orosz-amerikai – vitából, mert a csapatkivonások óta először megszólaló orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu meglehetősen morcos nyilatkozatott tett, ami arra utal, hogy nem engedték el a katonai témát…

„A katonai fenyegetés erősödéséhez az európai térségben hozzájárulnak az Egyesült Államoknak és a NATO-nak a csapatok harckészültségének növelésére és az előretolt jelenlét megerősítésére irányuló intézkedései.”

Nem kell hozzá fordítógép, Sojgu Ukrajnát, illetve a NATO-t vádolja azzal, hogy az orosz csapatkivonások ellenére növekszik a katonai feszültség a Donbasz térségben. Nem is maradt el a válaszlépés, váratlan harckészültség-ellenőrzést a nyugati és a déli katonai körzetben, amelyhez két hadsereget és három légideszant hadosztályt is átcsoportosítottak a térségbe, az orosz Fekete-tengeri Flotta pedig közölte, hogy zászlóshajója, a Moszkva rakétahordozó cirkáló kifutott a tengerre, hogy oktató manővereken vegyen részt.

Sojgu két fontos dolgot említett még az előző napok eseményeivel kapcsolatban. Bejelentette, hogy továbbra is saját terveik szerint mozgatják haderejüket, és figyelemmel kísérik a NATO-erőknek a Defender Europe hadgyakorlat keretében végrehajtott mozgását, és a nyomaték kedvéért megjegyezte:

„Hangsúlyozni szeretném: az efféle figyelmeztetések elfogadhatatlanok számunkra, továbbra is mindent meg kívánunk tenni határaink biztonsága érdekében.”

A lényeg az, hogy az oroszok bizony nem engedik el az ukrán témát, és igenis reagálnak a Donbasz területen történő fegyveres erők mozgásaira, másrészt pedig máris visszairányított a térségbe egyes katonai erőket – oda, ahonnan alig pár napja vonta ki őket…

Royal Air Force, RC-135W (forrás: MUC-Spotter)

Igaz, ami igaz, tényleg fokozódik az aktivitás a területen; hétfőn ugyanis két amerikai kémrepülő és a brit légierő RC-135W pilóta nélküli repülői folytattak felderítő repüléseket az ukrán-orosz határ mentén és a megszállt ukrajnai területek felett, és egyikük kitérőt téve Herszon megye felé egy időre eltűnt a radar „szeme” elől, majd Luhanszk térségében bukkant fel újra. Azt nem tudni, hogy közben a gép merre járt, de az a fenti térképen látható, hogy a bejárható területben orosz területek is beleesnek.

Nos, az lehet, hogy most a sajtó nem attól hangos, hogy holnap háború lesz (ezt eddig senki nem állította, de most sem sokkal jobb a helyzet, mint egy hete…), mégis azt kell, hogy mondjuk, amíg ténylegesen le nem ülnek a felek a tárgyalóasztalhoz, és onnan nem egy megállapodással állnak fel, addig nem beszélhetünk érdemi javulásról, így érdemes követni továbbra is az eseményeket.

Ajánlott Cikkek