Hírek

Ukrajna feltételei a Krímről és Dombaszról

Erre azután kerül sor, hogy az ukrán fél megkapja a biztonsági garanciákat – jegyezte meg az ország elnöke. Kijev, március 22. /TASZ/. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy kész megvitatni Oroszországgal a Krím kérdéseiről és a donbászi köztársaságok elismeréséről, miután az ukrán fél megkapta a biztonsági garanciákat.

“Ez egy nagyon nehéz történet mindenkinek. Mind a Krím, mind a Donbász mindenkié. És ahhoz, hogy kiutat találjon onnan, meg kell tennie ezt az első lépést, amiről azt mondtam: biztonsági garanciák, a háború vége, – mondta az európai országok és az ukrajnai tévétársaságoknak adott interjújában, amelyet az Ukrán Közszolgálati Televízió honlapján tettek közzé .

Zelenszkij szerint kész megvitatni ezeket a kérdéseket Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való találkozón. “Az első találkozás alkalmával Oroszország elnökével készen állok felvetni ezeket a kérdéseket, aktuálisak, fontosak számunkra <…>. De biztos vagyok benne, hogy ez a döntés nem ezen a találkozón születik meg. Mert , hogy teljesen őszinte legyek, a biztonság garanciáinak ügyében fogunk beszélni alkotmányos változásokról, az ukrán jogszabályok változásairól.És ha erről beszélünk, akkor mindenesetre nem csak az elnök dönt majd, <…> [de] mind a Rada, mind Ukrajna népe részéről” – mondta.

Zelenszkij március 20-án a CNN-nek adott interjújában kijelentette, hogy Kijevnek olyan modellt kell találnia, amelyben Ukrajna nem veszíti el szuverenitását és területi integritását. A köztársaságnak modellt kell találnia, hogy megakadályozza az újabb háborúkat a Kijev által ellenőrzött területek és az “ideiglenesen megszállt területek” között. Ugyanakkor Zelenszkij a cseh televíziónak adott hétfő esti exkluzív interjújában azt mondta, hogy “a kompromisszum olyan dolog, amelyben tudni kell, milyen áron lesz elérhető, és nem adhatunk fel földünk egy centiméterét sem. mindent meg kell tenni Donbász és Krím visszaadásáért”.

Ajánlott Cikkek