Kárpátalja Vélemény Vélemény-cikkeink

Ukrajna: Kiszűrik (!) a kettős állampolgárokat

Úgy tűnik, a környező országok készséggel átveszik egymástól az „innovációkat”, ha arról van szó, hogy a magyarokat kell rosszabb helyzetbe hozni. És mindenütt „megdönthetetlen” érvekkel jönnek elő… A baj csak ott van, hogy ezek a félelem diktálta hazugságok.

Címlapon: az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács egy korábbi ülése

„A kormánynak olyan törvénytervezetet kell kidolgoznia, amellyel kiszűrhetik a kettős állampolgárokat.”

– közölte Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára. A kifejezés már önmagában érdekes, hiszen a „kiszűrni” kifejezés valami olyasmit sugall, hogy a kettős állampolgárság valami rossz dolog, olyan, mintha fertőzötteket keresnének…

És az indoklás? Nos, az valami egészen elképesztő… A hivatalos indoklás szerint ez azért fontos, mert az állami tisztségekre pályázók nem lehetnek kettős állampolgárok. Az nem teljesen világos, hogy ez miért kizáró ok, de feltehető, hogy az ukrán-orosz kérdés erősen közrejátszik. De az nem a mi problémánk! Helyesebben, mégis csak a mi problémánk (is), mert a nyelvtörvényt, vagy a sajtótermékekre vonatkozó korlátozásokat, vagy a Magyarországra tartó gázolaj-vezeték államosítását is mind-mind az orosz-ukrán konfliktus szülte kényszerhelyzettel magyarázzák az ukránok.

Csakhogy… Vegyük észre; ahhoz, hogy kiszűrjék az állami tisztségekre pályázók közül a kettős állampolgárokat, éppen elég lenne csak azokra kiterjeszteni a vizsgálatot, akik ténylegesen pályáznak ilyen posztokra. De ennél sokkal súlyosabb kérdés az, hogy mi számít állami tisztségnek, és hogy ha egy kárpátaljai magyarnak van magyar állampolgársága is, csak akkor vállalhat állami tisztséget (ilyenek az önkormányzatok, és kiterjeszthetik ezt a civil szervezetekre is?), ha lemond a magyar állampolgárságáról.

Ahogy a Felvidék esetében (bővebben ITT), Kárpátalján is remeg az önbizalomhiányos állami vezetés, ezért túlreagálja a kisebbségek kérdését, és mindent igyekszik elkövetni – esetünkben – a magyarság elnyomására. Erre Romániában kicsit más technikák vannak, de az eredmény, és a cél azonos…

„Ukrajnában létre kell hozni egy különleges szervet, amely a kettős állampolgárság kérdését fogja ellenőrizni többszintű igazolási rendszer mellett.”

Ezt is az RNBO titkára nyilatkozta, és ebből (is) pontosan látszik, hogy – miután a felvidéki magyarság elnyomására megalkotott modell működőképes – az innovációt hamarosan átveszik Ukrajnában is. Tehát Ukrajnában is be fogják tiltani a kettős állampolgárságot, arra hivatkozva, hogy az orosz-ukrán állampolgárokat azonosítsák, de közben a magyar kisebbség ellen (is) használni fogják. Az ugyanis nyilvánvaló, hogy a békés magyarság könnyű préda az államilag támogatott nacionalista hordák számára, akik azért ahhoz nem elég kemények, hogy Kelet-Ukrajnában rázzák az öklület.

Azt már meg sem kérdezzük, hogy ilyenkor hol van Európa…

Ajánlott Cikkek