Hírek

Ukrajna Magyarországról kap több gázt

Hogy is van az kérem szépen, hogy Ukrajna Magyarországról kap gázt, miközben fenyegetőzik, és a magyar kisebbséget sanyargatja? Az úgy van, hogy a magyar partner képes arra, amire az ukrán nem; félreteszi a nézeteltéréseket, és segít, ha kell. Miért teszi mindezt? Mert a Kárpátalján élő magyarok iránt is felelősséget vállal, na meg azért, mert így aztán végképp nem lehet mondani, hogy Magyarország ellenségesen viszonyul Ukrajnához.

Csak azt nem tudjuk, hogy ez a nemzetközi közösségben kit érdekel, ki az, aki észreveszi végre, hogy a napi torzsalkodáson túl van egy másik dimenzió is, ami már nem arról szól, hogy ki tud jobban beszólni a másiknak, hanem arról, hogy az országokban emberek élnek, akikért bizony a kormányok felelősséggel tartoznak!

A hír pedig így szól:

Magyarország megállapodást kötött Ukrajnával arról, hogy garantált kapacitásban szállít földgázt január 1-jétől Kijevnek. Az együttműködési megállapodást, amelyben a garantált szállítási kapacitást meghatározták, az ukrán fél a magyar FGSZ Földgázszállító Zrt.-vel kötötte meg. A szerződés alapján a jövő év elejétől Ukrajna akár napi 8 millió köbméter gázt szerezhet be Magyarország felől.

Szerhij Makohon, az ukrán gázszállító rendszert (HTSZ) fenntartó vállalat vezérigazgatója kiemelte: a legfontosabbnak azt tartja ebben a megállapodásban, hogy hozzáférési lehetőségét teremt az ukrán kereskedők számára a horvátországi Krk szigeten lévő cseppfolyósítottgáz- (LNG-) terminálhoz, valamint ezáltal is Ukrajna diverzifikálja gázbeszerzési útvonalait.

Ezek után még inkább szembeötlő bunkóság az a fenyegetés, amit egyes ukrán potentátok megengednek maguknak:

A szerződés január 1-től lép életbe, három hónapos időtartamra. Lejárta után lehetőség van akár növelni is a mennyiséget. A végére csak egy mondat:

Tanúi vagyunk annak, hogy Ukrajna hogyan lett energia-gazdag országból energia-szegény, nyugati importra szoruló ország. Sok munkájuk van benne, de végig maguk ellen dolgoztak. Nem kellene elkövetni ugyanezt a hibát Európának!

Ajánlott Cikkek