Hírek

Ukrajna „megsemmisített” egy orosz haditengerészeti hajót – állítja a Kijevi Haditengerészet

Az ukrán haditengerészet azt állította, hogy csütörtök reggel “megsemmisített” egy orosz hajót a Fekete-tengeren, Mariupoltól délnyugatra fekvő Berdjanszk kikötőjében. 

“A megszállók fekete-tengeri flottájának egy nagy, Orsk nevű patraszállást segítő hajó megsemmisült a megszállt orosz Berdyanszk kikötőben” – jelentette be az ország haditengerészete a Facebookon . – Dicsőség Ukrajnának!

„A megszállók jól égnek” – írta Twitteren az Ukrán Fegyveres Erők.

A védők meglepően erős ellenállást fejtettek ki, és Volodimir Zelenszkij elnök fenntartotta, hogy ostromlott országa diadalmaskodni fog a háborúban.

Két napja szemléletes videóban mutatta be az orosz állami media azt az ORSZK nevű hajót, amivel katonai felszereléseket szállított Bergyanszkba. Állításuk szerint 20 tankot és 400-nál is több katonát tudnak a frontra vinni vele.

Illetve tudtak: az Aligátor típusú hadihajót ugyanis csütörtök reggel szétlőtték az ukránok a város közelében. A hírt az ukrán haditengerészet is megerősítette. Az ORSZKon kívül csak három ilyen hajója maradt az oroszoknak.

Ilyen volt a hajó az állami média tudósítása szerint:

És most lássuk valójában milyen hajót is semmísítettek meg az ukránok :

A második világháború utáni szovjet kétéltű hadműveletek elemzésében azt az ajánlást fogalmazták meg, hogy a szovjet haditengerészet kezdje meg a dedikált kétéltű hajók építését. Az első hajók között volt a Polnocny típusú közepes partraszállású hajó, amelynek 900 tonnás hajói hat harckocsit és 180 katonát tudtak szállítani. Egy új típusú kétéltű hadihajó következett, egy igazi LST, amelyet Project 1171-nek és Tapirnak is hívtak . A Large Landing Ship felirattal 4360 tonnás teljes rakomány volt, és 313 katonát és 20 harckocsit tudott szállítani. A felső szinten további járművek tárolhatók. A NATO az Alligator kódnevet adta ezeknek a hajóknak , és számos altípust hoztak létre.

Az Orsk (BDK-69) 1968-ban indult és üzembe helyezték Nikolay Obekov néven . Összesen 11 hadjáratot szolgált ki az Indiai- és az Atlanti – óceánon, valamint a Földközi-tengeren. Később az orosz zászló alatt csapatokat és anyagokat szállított Jugoszláviába , Adjariába és Abháziába . 2018-ban a hajó orosz felszerelést szállított Szíriába . 

forrás: www.foxnews

Ajánlott Cikkek