Hírek

Ukrajna mellett figyeljünk Kínára is!

Ma népszavazást tartanak Fehéroroszországban. Az alkotmánymódosításról szóló referendum tétje óriási, hiszen, ha megszavazzák, az orosz atomfegyverek megérkezhetnek Belorusszia területére! Ezen túlmenően pedig a Távol-Keleten sem feltétlen nyugodt a hangulat…

Borítóképen: Peking, a kínai kongresszus épülete (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Yinan Chen, licenc: CC0 1.0)

Fehéroroszország már így is belekeveredett a háborúba, hiszen orosz csapatok a területéről is érkeztek Ukrajnába, de azzal, ha megtartják a szavazást, és az „át is megy”, újabb tabuk dőlnek meg! Ezzel ugyanis közvetlenül a lengyel határhoz telepíthetők az atomfegyverek… És közben fehérorosz ejtőernyősöket dobtak át a határon.

A tabuk – ebben a helyzetben nem meglepő módon… – sorra dőlnek meg; az Európai Unió, Németország történetükben először fegyverrel támogatnak olyan országot, értelemszerűen Ukrajnát, ami hadban áll. Egyre eltökéltebb tehát a Nyugat, és egyre eltökéltebb Putyin is…

Igen ám, de közben az Egyesült Államok Tajvan közelében aktív maradt, most Kína éppen azt kifogásolja, hogy az USA egységei arrafelé járőröznek. Ez most az ukrán történések hátterében nem kapott komoly sajtót, ahogy öt kínai történész által megfogalmazott gondolatok sem!

És ez az a pont, ahol Moszkvának tényleg komolyan át kell gondolnia a „hogyan tovább?” kérdését!

„Attól tartok, még mindig nem tanultuk meg az elmúlt tragédiák leckéjét. Történészként nagyon csalódott vagyok” – írta a levelet megfogalmazó Hszü Kuo-csi, aki egyébként az első világháború nemzetközi szinten elismert szaktekintélye. A levél azzal is foglalkozik, hogy mire vezethet a mai háború, nem kizárva a világháború lehetőségét sem.

„Ez egy invázió. Ahogy a kínai mondás tartja: nem nevezhetsz lónak egy őzet. Kínai történészként nem akarjuk, hogy bárki olyasmibe rángassa bele Kínát, ami alapjaiban rengeti meg a jelen világrendet. Az emberiség, a béke és a fejlődés szerelmére, ezt nyilvánvalóvá kell tegyük.”

Ne legyenek illúzióink, ez a nyílt levél véleményünk szerint jelzés; a kínai professzor tanulmányi és könyvei rendszeresen megjelennek Kínában, és ha nem is él ott, a kínai hatalom elfogadja.

A levélben használt szófordulat, nevezetesen, hogy „attól tartok, Putyin a bolondját járatja velük” pedig azt mutatja, hogy Hszü professzor véleményétől a pekingi vezetés véleménye sem különbözhet nagymértékben!

Mindez pedig azt jelenti, hogy Oroszország egyedül maradt, mert eddigi szövetségese, Kína immár nem támogatja. Pekinget láthatóan meglepte egyébként az orosz támadás híre, úgy tűnik, nem hitték el, hogy Putyin fenyegetésit tényleg valóra váltja.

A fentiek tükrében még inkább érdekes Zelenszkij ukrán elnök mondása a következő huszonnégy óráról…:

Van egy rossz hírünk; ha Oroszország a nemzetközi nyomás, és Kína láthatóan megváltozott hozzáállása okán nem állítja le a katonai műveleteket, akkor csakis az következhet, amit senki sem akar; még nagyobb erőkkel, nem szelektíven, hanem totális letámadással indulnak meg az orosz csapatok Ukrajna ellen!

És akkor ott van az atomfenyegetés… Most már verhetik a nyugati politikusok a fejüket a falba, de talán komolyan kellett volna venni a Kremlt, még akkor is, ha követelései nem voltak arányosak, avagy teljesíthetők. Sajnos, ebbe most mindenki nyakig sáros…

Ajánlott Cikkek