Hírek

Ukrajna nem kíván beletörődni az EU-tagság esetleges megtagadásába

Kuleba kijelentette, hogy Kijev nem fogadja el az EU-tagjelölti státusz megtagadását

Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter kijelentette, hogy az ország vezetése nem fogadja el Ukrajna EU -tagjelölti státuszának megtagadását, ha az Európai Bizottság nem tesz eleget Ukrajna kérelmének. Erről a TASS számolt be a Financial Timesra hivatkozva.

„Ha nem kapjuk meg a tagjelölt ország státuszát, az csak egy dolgot jelent: azt, hogy Európa megpróbál becsapni minket. És nem fogunk beletörődni. Ukrajna az egyetlen hely Európában, ahol emberek halnak meg azokért az értékekért, amelyeken az Európai Unió áll. Úgy gondolom, hogy ezt tisztelettel kell kezelni” – mondta Kuleba.

Hangsúlyozta, hogy Kijev nem egyezik bele az alternatív lehetőségekkel, így az EU-hoz kötődő állam jogainak kiterjesztésével sem.

Szerinte az Európai Unió tagjelölti státuszának júniusi megszerzése lehetővé teszi, hogy “tárgyalóasztalhoz üljünk és minden egyéb kérdést megoldjunk”, így a közösséghez való csatlakozás feltételeit is. Ez Kijev számára prioritás.

„Három hónappal ezelőtt országunknak még csak esélye sem volt a tagságra. Most az a kérdés folyik, hogy ez meddig fog tartani” – kommentálta Kuleba Emmanuel Macron francia elnök szavait, miszerint Ukrajna EU-csatlakozásának folyamata hosszú évekig vagy akár évtizedekig is elhúzódhat.

Korábban Emmanuel Macron francia elnök Kijev európai uniós csatlakozásának lehetséges időpontját nevezte . Szerinte Ukrajna európai uniós csatlakozásának folyamata több évig, akár évtizedig is eltarthat.

Ajánlott Cikkek