Hírek

„Ukrajna nem maradhat jelenlegi határain belül”

Legalábbis ezt mondja Georgij Muradov, a Krím Oroszország elnökének állandó képviselője. Vannak bőven olyan jelek, amelyek arra utalnak, hogy Oroszország az elfoglalt területeken berendezkedik (a rubel bevezetése, orosz telekommunikációs hálózatok kiépítése stb.), és az is egész jól körvonalazódik, hogy a lengyelek mire hajtanak, de ilyen nyíltan talán még nem hangzott el, hogy Oroszországaz elfoglalt területeket megtartja – holott korábban nem ez volt a prioritás.

Borítóképen: Az orosz-ukrán háború térképen (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Viewsridge, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Igen, már korábban is sejteni lehetett, hogy a kommunikáció, és a valódi tervek nem feltétlen fedik egymást, de ez a nemzetközi politikában békeidőben sem szokatlan, hát még háborúban! De most vissza Muradovhoz, nézzük, mit mondott!

„Úgy gondolom, hogy Ukrajna abban a formában, ahogy volt, többé nem marad meg. Ez már a volt Ukrajna” – mondta. Majd így folytatta:

 „Az ország (ti. Ukrajna – a szerk.) a nemzeti közösségek jogait teljes mértékben tiszteletben tartó szövetségi államként létezhetett volna, az orosz ajkú lakosság jogainak megsértésével azonban az ukrán állam életképtelenné vált.”

És – mint arról korábban írtunk, az orosz tervek tükörképe is megjelent – méghozzá a lengyelek terveiben. Ezek szerint most egy olyan kép rajzolódik ki, hogy Ukrajna megszűnik önálló államként létezni, a nyugati része Lengyelországgal alkot valamiféle uniót, míg a keleti és déli részt az oroszok uralják a jövőben.

Ez persze pusztán spekuláció, de határozottan kijelenthetjük, hogy vannak ezirányú tervek!

Ajánlott Cikkek