Hírek

Ukrajna ragaszkodik ahhoz, hogy sugárhajtású vadászgépekre van szüksége az orosz támadás visszaveréséhez

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kijelentette, hogy a blokk Ukrajnának nyújtott katonai segélyei nem tartalmaznak sugárhajtású vadászgépeket, amelyekhez Kijev ragaszkodott, mert nagy szüksége van a folyamatban lévő orosz invázió megfékezésére.

„Az Európai Unió határozottan nem áll háborúban Oroszországgal. A háború az, amit Oroszország indított Ukrajna ellen, egy baráti és az EU-hoz nagyon közel álló ország ellen viseli ,ezért támogatjuk Ukrajnát minden szinten” – mondta Michel szombaton több európai lapnak adott interjújában.

Az EU legfőbb politikai testületének vezetője megerősítette, hogy az EU 500 millió euró (547 millió dollár) katonai segélyt ígért Kijevnek, amelyből 450 millió eurót (492 millió dollár) fegyvervásárlásra fordítanak.

„De ezeket az európai alapokat nem fogják felhasználni harci repülőgépek Ukrajnába szállításának finanszírozására” – jegyezte meg Michel. Közölte ugyanakkor, hogy a forrásokat az egyes uniós tagállamok felhasználhatják arra, hogy az ukrán légierőt pótalkatrészekkel és egyéb felszerelésekkel látják el.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kérte a NATO-országokat, hogy hozzanak létre repüléstilalmi zónát Ukrajna felett, vagy legalább biztosítsanak Kijevet sugárhajtású vadászgépekkel. Egy repülési tilalmi övezetben a NATO orosz repülőgépeket lőhet le Ukrajnában, ami valószínűleg közvetlen konfrontációhoz vezethet Moszkvával, és ezért ezt a NATO elutasíotta.

Több amerikai hírügynökség szombaton arról számolt be, hogy a Fehér Ház Varsóval együttműködve szovjet kori repülőgépeket szállít Lengyelországból Ukrajnába. Lengyelország azonban korábban kizárta, hogy repülőgépeket küldjön Kijevbe.

pravda

Ajánlott Cikkek