Vélemény Vélemény-cikkeink

Ukrajna: romák, oroszok és ukránok, külföldi diákok elleni fenyegetések!

Amikor a Kárpátalja online kiadásában olvastuk a cikket, teljesen megdöbbentünk. Elsőre… Mert azt hittük, végre valaki észreveszi, hogy a magyar kisebbséget milyen atrocitások érik, és hogy az állami elnyomás egyre lehetetlenebb helyzetbe sodorja kárpátaljai testvéreinket. Aztán rájöttünk, hogy bilibe lóg a kezünk… Felébredtünk! És ez az ébredés rosszabb volt, mint egy rémálom! Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatalának jelentése a magyarság újabb arculcsapása.

De várjunk csak! Biztosak lehetünk benne, hogy az ENSZ még csak véletlenül sem említette jelentésében a magyarokat? Ezt teljesen pontosan nem tudhatjuk, de van egy olyan körülmény, ami hitelesség teszi az ukrán lap beszámolóját; a vizsgálat misszióvezetője a következőket mondta:

„Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala a múlt évben folytatta Ukrajnában a gyűlöletbeszéd és a nemzetiségi kisebbségek – romák, oroszok és ukránok, külföldi diákok – elleni fenyegetések dokumentálását, és az államnyelvről szóló törvény bírálóit érő újabb gyűlölet- és fenyegetéshullám rögzítését.”

Jó, érthető, a vizsgálatnak nem volt célja a magyarsággal foglalkozni, ahogy az országban hasonló számban élő lengyelekkel, vagy fehéroroszokkal sem. Az sem érthető, hogy ezek a nemzetiségek miért maradtak ki, de az különösen hajmeresztő, hogy egy olyan légkörben, mint ami 2020-ban jellemezte Kárpátalját, az ENSZ egész egyszerűen nem vizsgálódik – arra való hivatkozással, hogy célvizsgálatot tart, annak pedig nem része a magyarsággal kapcsolatos vizsgálat.

Ez különösen azért érdekes gyakorlat, mert a megállapítások között olyan problémákat is említett a misszióvezető, amik kifejezetten a magyarág, illetve a magyarság képviselői elleni cselekmények során jelentek meg:

„… a rendőrség a jelzett eseteket – a korábbi gyakorlathoz hasonlóan – kevésbé komoly minősítés szerint fogja vizsgálni, figyelmen kívül hagyva a sértetteket identitásuk miatt érő támadások indítékait. Úgy vélte a hatóságoknak el kell ítélniük a támadásokat, fenyegetéseket, megfélemlítéseket, gyűlöletbeszédet, és rendszerszerűen támogatniuk kell a bűnüldöző szerveket az ilyen incidensek gyors, elfogulatlan és hatékony kivizsgálása érdekében.”

Ennek az egésznek olyan kicsengése van, mint amikor az Európai Tanács vizsgálta a nyelvtörvényt, és jelezték, hogy nem egészen felel meg az elvárásoknak, de tekintettel a helyzetre (???) mégis áldását adta a testület. Tehát az ENSZ is jelezte;

Tudják, hogy nagyon nincsenek rendben a magyarság kisebbségi jogai, azok gyakorlása, de tekintettel a kialakult helyzetre…

De mi az a kialakult helyzet, amire lehet hivatkozni? Nem helyzet az, hanem egy ember, aki történetesen az USA elnöke…

Ajánlott Cikkek