Hírek

Ukrajna: Segélyország zsaroló üzemmódba kapcsol

Dmitro Kuleba szerint Németország az Oroszországgal szembeni egységet veszélyezteti azzal, hogy nem hajlandó fegyvereket küldeni Ukrajnának. Ez pedig annyit tesz, hogy egyenesen bátorítja Putyint arra, hogy támadja meg Ukrajnát. Ez megint valami óriási félreértés lesz… De sajnos nem, csak nettó zsarolásról van szó!

Borítóképen: Dmitro Kuleba (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Едуард Крижанівський)

Ukrajna többször kérte a nyugati államokat, hogy nyújtsanak segítséget az orosz fenyegetés miatt, hiszen már több, mint 120.000 orosz katona sorakozott fel az ukrán határ közelében, és mint az ukrán hírszerzés mondja újabb Iskander-M rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta (SRBM) rendszereket szállítanak a határ közelébe.

Németország – követve az eddigiekben is alkalmazott eljárást – nem küld fegyvereket Ukrajnába, viszont egy teljes tábori kórházat ajánlott fel. Talán egy támadás esetén arra nincs szüksége az ukrán vezetésnek? Talán nem fontos az emberélet, csak a terület? Semmi se drága?

„Sosem volt ennyire fontos, hogy egységet mutassunk Oroszországgal szemben. A német partnereinknek nem kellene aláásnia az egységet ilyen szavakkal és tettekkel, bíztatva ezzel Vlagyimir Putyint arra, hogy új támadást indítson Ukrajna ellen.”

Az Al Arabia a témában így idézte Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert.

Csak halkan jegyezzük meg, hogy senkinek nem kötelessége Ukrajnán segíteni, a mai helyzetben kifejezetten önkéntes alapon, felajánlás formájában segít a többi ország is Kijevnek.

Van azonban még egy „apróság”. Az ukránok vezetése olyan sokszor kiáltott már farkast (helyesebben medvét…), hogy ma már nem túl hiteles folyamatos jajgatásuk, hiszen hírszerzésük gyakran ellentmondásos információkat szivárogtat ki.

Ilyen volt, amikor az Egyesült Államok – saját hírszerzési forrásra hivatkozva – azt állította, hogy újra felsorakoznak az oroszok az ukrán határnál. Erre az ukránok közölték, hogy ők nem látnak erre utaló jeleket. Talán nem szóltak Washingtonból, hogy mivel kell telekürtölni a világot? Vagy ezegyszer véletlenül igazat mondtak?

Ezt mi innen nem tudjuk eldönteni, csak azt tudjuk, hogy napról napra jönnek olyan információk, amelyek az orosz invázióra közelgő időpontjára utalnak, de valódi bizonyíték csak igen ritkán kerül elő…

Ettől még sor kerülhet a támadásra, ezt nem lehet kizárni, de nem lehet ok arra, hogy zsaroló üzemmódba kapcsoljon Ukrajna. Mert még a végén az a tábori kórház sem érkezik meg, sőt még az is lehet, hogy a Merkel által beígért német beruházások nem valósulnak, és segélyalap sem áll össze…

Ajánlott Cikkek