Vélemény Vélemény-cikkeink

Ukrajna sokszínűsége: Waffen-SS és NATO

Az ukrán Elnöki Hivatal két nap hallgatás után elítélő nyilatkozatot jelentetett meg a Galícia SS-hadosztály megalakulásának évfordulóján tartott felvonulással kapcsolatban. A hallgatás oka pedig nem más, mint az, hogy Zelenszkij hatalmának megtartása érdekében a legszélsőségesebb nacionalistákkal is jó kapcsolatot akar ápolni, illetve az, hogy ez a felvonulás nem egy „partizánakció” volt, hanem hivatalosan bejelentett és engedélyezett rendezvény. Közben Homcsak a NATO-belépésről értekezett…

Kiemelt kép: Értsd már meg kisgyerek; vannak szabályaink! (forrás: kyivpost.com)

Nagy bajban lehet Zelenszkij, aki a kardcsörtetés ellenére is rémesen (le)szerepel a közvéleménykutatások szerint. Az ukrán vezetés eddig is „nagyvonalúan” elnézte, hogy a szélsőséges nacionalisták randalíroznak például Kárpátalján, de most az állami szervek (helyesebben Kijev város vezetése) kifejezetten együttműködő volt a náci felvonulás megszervezésében. Pedig nem újkeletű a dolog, a felvonulást immár hagyományként minden évben megtartják – és minden évben kiderül, hogy az állam nem igazán akarja féken tartani ezeket a veszélyes alakokat…

„Elvárjuk a Nemzeti Rendőrségtől és a Belügyminisztériumtól a történtek körülményeinek teljes körű feltárását, és a törvény megsértésében vétkesek mindegyikének felelősségre vonását.”

Micsoda színpadias szavak! Az Elnöki Hivataltól idézett mondatok kifejezetten a külföldnek szólnak, ahonnan folyamatosak a jelzések arra vonatkozóan, hogy nem lenne szabad engedni ezeket a bűnözőket masírozni az utcákon. Mert bizony, ha hullik is egy-két fej, az csak annyit jelent, hogy Zelenszkijnek éppen útjában volt, és most van lehetősége eltakarítani ezeket, de valós felelősségre vonás ezúttal sem lesz…

Mindezközben… Ruszlan Homcsak altábornagy, a fegyveres erők főparancsnoka a nemzetközi partnerekkel és a NATO képviselőivel tartott pénteki tanácskozáson úgy rinyált, mint az ősi mesterséget űző leánykák, mert Moszkva egyre gyakrabban alkalmaz erőfitogtatást és zsarolja Ukrajnát.

„Az orosz csapatok Ukrajna határáról az állandó állomáshelyükre történő részleges visszavonása ellenére nem zárható ki hasonló gyakorlat alkalmazása a jövőben.”

Egy katona félhet, még egy vezérkari főnök is, de hogy ezt még szét is kürtöli a világba, az már igazán unikális jelenség… Csak halkan megjegyezzük; az mindenkor egy adott ország döntése, hogy határain belül, hogy és mikor mozgatja csapatait, legyen az hadgyakorlat, vagy bármi más. Nem mellesleg – sokak tévedésével szemben – az oroszok bejelentették, hogy hadgyakorlatot tartanak, ha valamibe belel lehet kötni, az csupán annyi, hogy ezt már a csapatmozgások megkezdése után tették. De akkor menjen a vita erről!

Homcsak kifejtette, hogy semmilyen külső nyomás nem képes letéríteni arról Ukrajnát, hogy a NATO-hoz csatlakozzon. A vezérkari főnök nem véletlenül katona, és nem kommunikációs szakember, de most azt hitte, valami nagyon ravaszat mond.

A NATO-ba ugyanis éppen a külső erők – és saját gyengeségük! – kényszerítik Ukrajnát!

Ennyit arról, hogyan fér meg egymás mellett a Waffen-SS és a NATO. Sokszínűség ukrán módra. Gratulálunk!

Ajánlott Cikkek